Povratak sjedokosog lidera: Josipović se vratio u SDP, ide li u predsjedničku utrku?

Jasmina Grgurić
11. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Pomalo očekivani politički obrat dogodio se današnjim službenim povratkom nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Ive Josipović SDP-u. Naime, njegova stranka Naprijed Hrvatska priključila se onoj najvećoj na lijevom stranačkom spektru, upravo s ciljem njegova jačanja i okrupnjavanja.

Ivo Josipović i Davor Bernardić udružili stranke Foto: SDP

Prva asocijacija koja se prilikom povratka Ive Josipovića SDP-u nameće jest moguća kandidatura za nadolazeće predsjedničke izbore. No, na to pitanje konkretan odgovor bivši 61-godišnji državni lider nije dao, kao ni njegov stranački predsjednik Davor Bernardić.

Šarolika klupa kandidata na kojoj sjedi i Milanović

“Nismo razgovarali ni o jednoj poziciji pa ni o kandidaturi za predsjedničke izbore” rekao je danas Josipović te time odbacio nagađanja da je razlog udruživanja njegova ambicija da se iznova okuša u utrci za Pantovčak u kojoj ga je posljednji put potukla trenutna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

Ni Bernardić nije odgovorio hoće li Josipović biti njihov kandidat na predsjedničkim izborima, a o tome će se, kaže, odlučivati nakon euroizbora.

“U SDP-u vidim puno jakih kandidata koji mogu konkurirati na tim izborima. I Josipović, možda Picula, Milanović, Fred Matić. U SDP-u  klupa je toliko široka da imamo velik broj potencijalnih predsjedničkih kandidata. Tko će to biti, odlučit ćemo nakon izbora za Europski parlament“ – pojasnio je Bernardić. 

Stranka “Naprijed Hrvatska” prestaje postojati

Obojica su kazala kako je današnji sporazum “početak okrupnjavanja svih progresivnih snaga u društvu”.

“Treba završiti parcelizaciju ljevice i njezinim okrupnjavanjem oduprijeti se dominaciji desnih stranaka“, poručio je Josipović nudeći “novi optimizam” na lijevom političkom spektru.

Bitka za Pantovčak: Milanović zaostaje za predsjednicom, ali podrška građana mu raste

Podsjetimo, stranku Naprijed Hrvatska Josipović je osnovao nakon gubitka predsjedničkih izbora 2015. kada je odbio poziv da se vrati u svoju bivšu stranku SDP. Trenutno broje oko tisuću članova, što ne znači da će svi oni automatski prijeći, već će o tomu zasebno donositi odluku. Oni koji prijeđu u SDP-u, kaže Josipović, sudjelovat će u radu stranačkih tijela bez prava glasa do idućih unutarstranačkih izbora kada mogu steći legitimnost za ravnopravno sudjelovanje. Sama stranka Naprijed Hrvatska uskoro prestaje postojati nakon brisanja iz Registra političkih stranaka.

Inače, prema dosadašnjim anketama bivši predsjednik nema prevelike šanse da se vrati na Pantovčak, jer mu je povjerenje dalo manje od 10 posto ispitanika.

Povratak sjedokosog lidera: Josipović se vratio u SDP, ide li u predsjedničku utrku?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap