Povlači se serija lijeka Rudakol od 200 miligrama zbog sumnje u neispravnost u kakvoći

Ana Kanazir
28. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Lijek Rudakol je lijek koji se koristi za olakšavanje simptoma kod sindroma nadraženog crijeva. Ovaj lijek se isto tako koristi i za olakšavanje grčeva i boli u želucu ili crijevima. Tvrtka BELUPO je nositelj odobrenja za ovaj lijek, a s HALMED-om provodi povlačenje određenih serija zbog sumnje u neispravnost u kakvoći. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku

Uzimanje lijeka | Foto: Rawpixel

Rudakol, 200 mg tvrde kapsule s produljenim oslobađanjem se povlači iz ljekarni i to zbog sumnje u neispravnost u kakvoći. Tako se provodi povlačenje serija EMBCD3007A, EMBCD3001A, EMBCD3008A i EMBCD2035C predmetnog lijeka

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova
Nestašice lijekova odlaze u povijest: Uvodi se SOS za lijekove, evo što to znači

Još jedan lijek se povlači iz prodaje, a radi se o Rudakolu koji se inače koristi za olakšavanje simptoma kod sindroma nadraženog crijeva, ali i za olakšavanje grčeva i boli u želucu ili crijevima. Povlače se serije EMBCD3007A, EMBCD3001A, EMBCD3008A i EMBCD2035C ovog lijeka od 200 mg.

Kako su na svojim stranicama objavili iz HALMED-a, do povlačenja je došlo zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacija tijekom ispitivanja stabilnosti za parametar oslobađanja djelatne tvari. Važno je napomenuti kako na temelju dostupnih podataka, trenutačno ne postoji rizik za sigurnost pacijenata koji uzimaju ovaj lijek.

Dobra vijest je i kako na tržištu postoje druge serije lijeka koje nisu zahvaćene neispravnošću. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Nestašica ili povlačenje lijekova nisu rijetkost, a dobra je vijest da u budućnosti ne bi trebalo doći do nestašice lijekova. Naime, uvodi se pilot projekt ‘SOS za lijekove’ pa će se tako lijekovi koji nedostaju slati iz raznih zemalja u zemlju gdje ih nema, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap