Povećava se broj samaca: Eurostat objavio tko najčešće tako živi, starije osobe u posebnoj situaciji

Milan Dalmacija
4. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Prema podacima Eurostata, čini se da se diljem Europe povećava broj žena i starijih osoba koje žive same. U 2022. godini samo je živjelo čak 20,9 posto muškaraca i 40,8 posto žena starijih od 65 godina, što je znatno više od ostatka populacije.

Ilustracija: Rawpixel

Ovako stoje stvari: Dok su samci u Hrvatskoj zaboravljeni, u EU imaju pravo na brojne naknade

Čini se kako demografski pokazatelji nisu loši samo u Hrvatskoj, već i u čitavoj Europskoj uniji. Osim starenja stanovništva, velika je prijetnja usamljenost. Barem tako sugeriraju podaci Eurostata o kućanstvima u prošloj godini, koja bilježe sve veći broj samaca.

Prema njihovoj statistici najčešće sami žive Finci (njih 25,4 posto), zatim Šveđani, Danci, Litavci i Estonci. S druge strane, najmanje samaca zabilježeno je u Slovačkoj (3,1 posto), na Cipru, u Poljskoj i Hrvatskoj. Kod nas samo živi svega 9,6 posto stanovništva.

Samci uglavnom žene i starije osobe

No, čak 55 posto samaca su žene, a još više brine što su dvostruko veće šanse da će same živjeti starije osobe nego ostatak populacije. Zanimljivo je vidjeti kako je u gotovo svim europskim zemljama, osim Slovačke i Grčke prošle godine pao prosječan broj članova kućanstva. Pad je zabilježen i u Hrvatskoj, no nije toliko velik koliko bi se očekivalo s obzirom na iseljavanje.

Broj ljudi u kućanstvu, usporedba 2009. i 2022. godine | Foto: Eurostat

Ipak, zabrinjava da se broj samačkih kućanstava u proteklih 13 godina povećao te praktički izjednačio s brojem kućanstava u kojima žive dvije osobe. I jednih i drugih u EU ima nešto manje od 80 milijuna. Pritom je čak 71,9 milijuna samačkih kućanstava bez djece.

Kretanje broja tipova kućanstva od 2009. do 2022. Žuto su samačka kućanstva. | Foto: Eurostat

Puno je konkretniji pokazatelj porast broja kućanstava po spolu njihovih članova. Rast od gotovo 60 posto u proteklih 13 godina zabilježila su samačka kućanstva u kojima žive muškarci stariji od 65 godina. No, čak za petinu je porastao i broj samačkih kućanstava žena iste dobi. U ukupnoj populaciji umirovljenika, odnosno osoba starijih od 65 godina, samo živi 20,9 posto muškaraca i 40,8 posto žena.

Kućanstva po dobi i spolu, usporedba 2009. i 2022. godine. | Foto: Eurostat

Copy link
Powered by Social Snap