Potvrđeno: HSU napušta Amsterdamsku koaliciju, spreman je za novog partnera

Josip Mihaljević
10. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Silvano Hrelja je s 50 godina postao šef Hrvatske stranke umirovljenika i od tada više ili manje uspješno u ime umirovljenika sklapa koalicije. Nakon rezultata Europskih izbora, gdje je Hrelja dobio 2.834 glasova, odlučio je napustiti Amsterdamsku koaliciju.

Snimak zaslona: Youtube

Amsterdamska koalicija je ostala bez Hrvatske stranke umirovljenika, piše glasistre.hr.

Na koalicijskom sastanku u Buzetu bili su predstavnici svih stranaka koalicije – Anka Mrak-Taritaš (GLAS), Krešo Beljak (HSS), Silvano Hrelja (HSU), David Bregovac (Laburisti), Mirando Mrsić (Demokrati), Boris Miletić (IDS) i potpredsjednik PGS-a Damir Pilepić.

Nakon sastanka, šefica Glasa Mrak-Taritaš potvrdila je da će Silvano Hrelja i njegova stranka umirovljenika nastaviti svojim putem. Suradnja je bila dobra, tvrdi, a moguće je da će zajednički podržati predsjedničkog kandidata ljevice i liberala.

“Dogovoreno je da istaknemo ili podržimo zajedničkog predsjedničkog kandidata. Tko će to biti, još uvijek ne znamo. Što se tiče parlamentarnih izbora, HSU je istaknuo da žele aktivirati svoj sporazum sa SDP-om”, kazao je Boris Miletić nakon sastanka.

Mrak-Taritaš je Hreljin izlazak iz koalicije komentirala ovako:

“Koalicija je bila potpisana isključivo za europske izbore s mogućnošću da kasnije bilo koja stranka ode iz koalicije ako vidi šansu negdje drugdje”, objasnila je.

Hrelja je nakon izbora najavio neku vrstu povratka SDP-u, koji je na izborima, što se tiče mandata, ostvario vrlo dobar rezultat. A samo prije pola godine, na Bernardićev poziv da zajednički SDP i HSU idu na Europske izbore – Hrelja je odbio, poručivši Bernardiću da je zakasnio.