Potvrđena presuda: Huanito Luksetić zbog marihuane ide na dvije godine u zatvor

Josip Mihaljević
25. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Jedan od medijski praćenijih slučaja u pravosuđu je spor protiv Huanita Luksetića. Seže u 2014. godinu, a sada je dobio i službenu presudu. Huanito boluje od multiple skleroze, a osuđen je zbog uzgoja marihuane pomoću koje je pravio ulje koje mu pomaže sa simptomima te bolesti. Danas mu je presuda, koja će sigurno ući u anale hrvatskog pravosuđa, i pravomoćno potvrđena. Huanito mora u zatvor.

huanito

Foto: Huanito Luksetić (39) | Youtube screenshot

Županijski sud je danas protiv Huanita Luksetića potvrdio prvostupanjsku presudu prema kojoj on mora u zatvor na dvije godine.

Kazna je to zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanje marihuane radi prodaje (iako je Huanito demantirao da je ikada prodavao marihuanu). Huanito je, kao osoba koja boluje od multiple skleroze, sam pravio ulje od kanabisa koje mu je olakšavalo bolove i pružalo normalan život.

RTL je za službenu potvrdu doznao od užeg člana Luksetićeve obitelji, a njegov odvjetnik je zgrožen takvom presudom – nazvao ju je smrtnom kaznom.

“Ovakvom presudom njegov život je ugrožen. On je smao zahvaljujući svojoj snalažljivosti uspio preživljavati, a ovakva kazna je za njega smrtna presuda. Njega su osudili jer si je spašavao život, a da mu pri tom nisu omogućili niti imaju mogućnosti, ponuditi mu alternativni lijek. Što se države i onih koji odlučuju o takvim stvarima, on bi već ionako bio u grobu da si sam nije pomogao. Zgrožen sam, ogorčen i sablažnjen ovakvom odlukom koja oduzima čovjeku pravo na život”, rekao je Vladimir Gredelj.

Huanitov je jedan od bizarnijih slučaja hrvatskog pravosuđa i često se korsiti kao primjer kako se sudi običnim ljudima, a kako moćnicima. On je još 2014. u svom vrtu posadio 11 stabljika marihuane u dvorištu. Pomoću njih sam je pravio ulje od kanabisa koje mu je pomagalo sa simptomima multiple skleroze. Ogroman dio javnosti tada je stao na njegovu stranu, a od tada su se napravili neki pomaci u legalizaciji, odnosno dekriminalizaciji konoplje.

Niti jedan konvencionalni lijek mu nije pomagao koliko to ulje, koje je iznimno skupo, ali se može i samostalno napraviti.

Dijana Ivanišević, tajnica Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije komentirala je presudu:

“Ovakva odluka riječkog suda nam je neprihvatljiva, ona je za oboljele pogubna”, ispričala je novinarima.

Potvrđena presuda: Huanito Luksetić zbog marihuane ide na dvije godine u zatvor
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap