Potražite EVU, prvu aplikaciju na hrvatskom jeziku za glasovno upravljanje pametnim uređajima

Jasmina Grgurić Zanze
5. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Domaća pamet tima Ericsson Nikola Tesle osmislila je i u besplatnu uporabu stavila prvu aplikaciju koja osobama s tjelesnim ograničenjima omogućava lakšu uporabu pametnih uređaja. Namijenjena je svima, a od posebne koristi može biti za starije građane.

Tim stručnjaka demonstrirao rad aplikacije EVA Izvor: Ericsson Nikola Tesla

Kako nove tehnologije učiniti dostupnijima osobama koje ih zbog raznih tjelesnih ograničenja ne mogu u potpunosti koristiti u svakodnevnom životu, osmislio je domaći tim stručnjaka Ericsson Nikola Tesle.

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, predstavili su prvu aplikaciju za upravljanje mobitelima na hrvatskom jeziku. Naime, besplatna aplikacija EVA, koju mogu koristiti svi građani, prvo je takvo rješenje za glasovno upravljanje prepoznavanjem govora i diktiranje teksta na hrvatskom jeziku.

Što sve EVA može pokazao je na predstavljanju inicijator ove ideje, i sam osoba s oštećenjem vida, Hrvoje Katić.

Mogućnost pisanja, čitanja i snimanja bilješki

Telefonski pozivi, dodavanje kontakta, povijesti dolaznih i odlaznih poziva, slanje, primanje te čitanje SMS poruka, pozivanje hitnih službi koje radi i kada je zaslon uređaja zaključan, stanje mreže i baterije, mogućnost pisanja, čitanja te snimanja bilješki, samo su neke od značajki. Također, najavio je i rad na daljnjem unaprjeđivanju aplikacije kako bi bila korisna svim osobama s invaliditetom.

Tomislav Kadežabek, član tima koji je radio na razvoju aplikacije, ističe da su u svijetu već dostupna mnoga rješenja za prepoznavanje govora, glasovno naređivanje i diktiranje teksta, no EVA je prvo takvo rješenje namijenjeno korisnicima s hrvatskog govornog područja. Aplikacija je od sada besplatno dostupna svim građanima putem servisa Google Play Store, poručili su iz Ericsson Nikola Tesle.

Aplikacija, koja od velike pomoći zasigurno može biti i starijim građanima, može se koristiti i na jeftinijim pametnim telefonima sa zaslonom osjetljivim na dodir, tabletima i kompjuterima. Pokreće ju operativni sustav Android, uz Google Voice Search i Google Voice servise koji su uglavnom već instalirani na većini uređaja.

Izvor: Ericsson Nikola Tesla

Zaslužni tim najavio je daljnje unaprjeđenje rada na aplikaciji kako bi je još više približili korisnicima. Jedna od ideja primjena je i tehnologije prepoznavanja lica putem kamere, što bi bilo dovoljno za pokretanje aplikacije.

Svatko treba imati priliku

Također, predstavljen je i Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta koji je izradio Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.  Priručnik donosi praktične, jednostavne i lako primjenjive savjete u svakodnevnom radu i komunikaciji s osobama s invaliditetom. Namijenjen je stručnjacima, poslodavcima i svima koji rade s osobama s invaliditetom, kako bi im prilagodili radnu okolinu, a dostupan je besplatno na stranicama Zavoda.

“U našoj kompaniji zapošljavamo ljude prema znanju te smatramo da svakome treba dati priliku za profesionalni razvoj te potičemo uključivost i različitost. Nažalost, zbog ograničene podrške u obrazovanju osoba s invaliditetom, na tržištu rada je teško naći osobe s invaliditetom koji su visokoobrazovani ICT stručnjaci. Zbog toga bi se relevantna tijela državne uprave, Ministarstva radi i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva te svi zainteresirani dionici, uključujući HUP, HGK i društveno odgovorne poslodavce, trebali povezati u kreiranju jedinstvene strategije obrazovanja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom za tržište rada 21. stoljeća” – poručila je predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesle, Gordana Kovačević. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap