Potop SDP-a, ali i pad HDZ-a u sjeni najvećih iznenađenja lokalnih izbora

Jasmina Grgurić
17. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Lokalni izbori potvrdili su blage, ali indikativne pomake u hrvatskoj politici. Tako je SDP doživio prilično ogromni poraz, dok vladajući HDZ relativno može biti zadovoljan, iako bilježi pad. Zanimljivost izborima dali su odvažni birači koji se nisu bojali glasovati za nužne promjene. No, većina se ipak držala logike da je bolje biti uz pobjednika, a u tom taboru su uglavnom i predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika. Također, Hrvati i dalje uglavnom biraju stranku, a ne osobu, uz pojedine izuzetke.

Tomislav Tomašević juriša na Zagreb, ali i cijelu Hrvatsku Foto: Platforma Možemo

Pobjednik lokalnih izbora definitivno je HDZ koji je većinu osvojio u većini (slavonskih) županija, među kojima je u njih četiri pobjedu odnio već u prvom izbornom krugu; Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj, dok vodstvo imaju u njih osam.  Nešto je to lošiji rezultat nego 2017. godine, kada su u prvom krugu dobili šest županija, a vodili u njih sedam. No, u nekoliko njih ovoga puta našli su se na samoj granici, kao recimo u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je HDZ-ov kandidat Ivan Celjak osvojio respektabilnih 48,57 posto.

Stanovnici potresnih područja okrenuli se HDZ-u

Župan je u Krapinsko-zagorskoj županiji u prvom krugu postao SDP-ov Željko Kolar sa 56 posto glasova, a na vodećoj listi našao se uz HSS i HSU.

Bivši HDZ-ov župan Ivo Žinić doživio je ovoga puta kao nezavisni kandidat zbog afere s imovinom potpuni poraz, no nije isključeno da HDZ većinu ne bi dobio čak i s njim. Naime, zanimljiv zaokret prema HDZ-u dogodio se i u potresom razorenoj Petrinji, gdje je dosad vladajuća lista Darinka Dumbovića za gradsko vijeće dobila deset posto glasova manje. Specifična situacija je i u Sisku, gdje SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uvjerljivo vodi, ali gradsko vijeće za dva posto ukrao joj je HDZ. No, tko ima gradonačelnika, najčešće ima i vijeće…

Većina birača, pogotovo oni u manjim sredinama, vodi se onom da je bolje biti uz pobjednika, u ovom slučaju HDZ, bilo da je riječ o lokalnoj ili državnoj razini. Obnova će prije stići ako je ista stranka na vlasti u gradu i u državi. Ili, kanalizacija će u selo prije doći ako većina glasuje za onoga koji je na vlasti, prema logici puka, iako mu o tih stotinjak glasova pobjeda nikada nije ni ovisila.

Bulj gradonačelnik, Petrov župan?

Most koji je na lokalne izbore izašao uglavnom samostalno, doživio je poraz, uz nekoliko iznimaka. Tako je poznati Marin Miletić u Rijeci tek na četvrtom mjestu sa 11 posto glasova. No, saborski zastupnik Miro Bulj u Sinju sa 42 posto nadjačao je HDZ-ova kandidata za skoro 14 posto razlike. Božo Petrov ide pak u drugi krug za dubrovačko-neretvanskog župana.

Kada je riječ o gradovima, HDZ ima većinu u njih 11; Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Zadru, Karlovcu, Sisku, Velikoj Gorici, Krapini, Virovitici, Požegi i Osijeku, dok SDP vodi u samo dva grada, Rijeci i Koprivnici.

Najveća iznenađenja izbora dogodila su se u dva velika grada, prije svega Zagrebu gdje je nevjerojatni primat preuzela politička platforma Možemo predvođena Tomislavom Tomaševićem sa visokih 45 posto glasova za gradonačelnika te 40 posto za gradsku skupštinu. On će se pak u drugom krugu boriti s Miroslavom Škorom koji za njim zaostaje za čak 33 posto. Odlaskom Milana Bandića, zaokret Zagreba prema novoj ljevici, što ujedno predstavlja veliki udarac SDP-u, svakako će u budućnosti odrediti i omjer snaga na državnoj razini. Udarac je to i za Hrvatsku stranku umirovljenika koja je u metropoli na izbore išla s gubitničkim HDZ-om.

Ivica Puljak ima realne šanse osvojiti Split

Iznenadio je i Split čiji su birači većinu dali HDZ-ovu Vici Mihanoviću, no povjerenje su pružili Ivici Puljku stranke Centar, koji je osvojio samo tri posto glasova manje, što mu daje realne šanse u drugom izbornom krugu. Loše nije prošao ni Željko Kerum kao treći izbor, pogotovo ako uzmemo u obzir da je SDP-ov kandidat Ante Franić, a kojega je podržao i HSU, tek četvrti.

Umirovljenici su dakle u Zagrebu išli s HDZ-om, a u Splitu s SDP-om te tako u oba slučajeva nepogrešivo pogriješili.

Situacija u Osijeku, gdje uvjerljivo vodi mladi HDZ-ov Ivan Radić, čini se dosta jasnom, a on će se u drugom krugu boriti sa Berislavom Mlinarevićem kao kandidatom Domovinskog pokreta i Mosta. U svakom slučaju, kraj je ovo osmogodišnje vladavine nezavisnog Ivice Vrkića. Također, tu je HSU pogodio stavši nepogrešivo uz desnicu.

Interesantna je i Rijeka gdje SDP-ova Vojka Obersnela sada mijenja njegov zamjenik Marko Filipović uz potporu HSU-a. No, on će u drugom krugu prvo morati potući zasad slabijeg, nezavisnog Davora Štimca.

Potop SDP-a, ali i pad HDZ-a u sjeni najvećih iznenađenja lokalnih izbora
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap