Pospremite zimsku odjeću kao profesionalac. Popularna Marie Kondo pokazat će vam kako

Dora Šušković Stipanović
30. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Ogromni kaputi u ormarima, zimske čizme u hodniku, a vani sija sunce i vrijeme je za kratke rukave. Zvuči poznato? Proljeće je savršeno vrijeme za organizaciju garderobnih ormara. Što s toplom i krupnom zimskom odjećom za vrijeme proljeća i ljeta zna Marie Kondo, stručnjakinja za pospremanje i organizaciju doma. Evo nekoliko jednostavnih, ali pametnih trikova za oslobađanje prostora u ormaru kako bi u njega uspjeli pospremiti i sezonsku odjeću koju trenutno ne nosite.

Photo: Rawkkim (Unsplash)

Marie Kondo stručnjakinja je za spremanje, organizaciju i urednost. Autorica je bestselera “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život” i zvijezda Netflixovog hit šoua  “Spremanje s Marie Kondo”. Metoda koju je razvila, takozvana KonMari metoda uči vještini pospremanja doma. Organiziran dom bez suvišnih stvari koje se ne koriste ili koje ne pričinjavaju zadovoljstvo, utječe i na cjelokupan život te psihu osobe koja u njemu živi. 

“Napraviti red među svojim stvarima znači napraviti red i u svojoj prošlosti”, piše Kondo u svom bestseleru.

Pravilno slaganje odjeće

Vjerojatno najrevolucionarniji način slaganja odjeće upravo je onaj koji je izmislila Kondo. Međutim, upute su složene pa u nastavku pogledajte video koji objašnjava osnovni način presavijanja odjeće kako bi ona savršeno stajala u vašem ormaru.

Ukratko: Umjesto da je odjeća presavijena i položena vodoravno jedna na drugu, na policu, trebala bi stajati uspravno. Što je više puta pravilno presavinete, odjevni predmet će biti manje zgužvan kad ga ponovno izvadite iz ormara. Na taj način uštedjeti ćete prostor i imati puno bolji pregled nad odjećom koju posjedujete. Nećete morati kopati da dođete do najdonje majice i micati sve što je složeno iznad nje. Drugi je cilj svoj odjeći koju imate – od kaputa do džempera i čarapa – pružiti poštovanje koje zaslužuje.  To se čini nježnim dodirivanjem, zahvalnošću i pravilnim pohranjivanjem svakog predmeta.

Vrijeme je za proljetnu “generalku”! Pospremite dom slijedeći popularnu KonMari metodu koja je zaludila čitav svijet

Debela zimska odjeća

Na svom Instagram profilu, Kondo je otkrila jednostavan savjet za spremanje vansezonske odjeće kako bi se oslobodio prostor u ormaru, a to uključuje poseban trik. Za glomazne džempere i slične odjevne predmete, preporučila je preklop koji će izravnati predmet u mali pravokutnik. Debele džempere prvo podijelite na trećine, po duljini, tako što ćete preklopiti rukave prema sredini predmeta. Potom ga treba presaviti na trećine vodoravno kako bi se dobio oblik pravokutnika. Odjeća se, zatim, treba spakirati u vakuumske vrećice. Usisivačem se istisne sav zrak iz vrećice što omogućava da se u ormar spremi veća količina odjeće nego što bi stalo da odjeća nije vakumirana. Vrećice također štite odjeću od prljavštine i prašine. Kako odjeća ne bi poprimila čudan miris, u vrećicu, prije usisavanja zraka, ubacite platnenu vrećicu s lavandom. 

Pospremite zimsku odjeću kao profesionalac. Popularna Marie Kondo pokazat će vam kako
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap