Poskupljuje izrada osobnih iskaznica, malu povlasticu imaju stariji od 70 godina

Jasmina Grgurić Zanze
15. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Kako je i najavljeno, u kolovozu nam stižu nove osobne iskaznice koje će ujedno služiti i kao zdravstvene, uz opciju instaliranja e-osobne na mobitelu. Nova era digitalne identifikacije nosi sa sobom i veće troškove pa će izrada građane uskoro koštati još skuplje.

osobna iskaznica

Foto: mup.hr

Kolovoz donosi nove osobne iskaznice, a njihovu ćemo izradi plaćati više nego dosad. Ukoliko vam je osobna istekla ili ju vadite prvi put, to ćete morati platiti 100 kuna. Cijena je to za građane do 70 godina starosti. Građani koji su napunili 70 godina i više plaćat će 70 kuna, 20 više nego dosad.

Također, ukida se i posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna.

Nove cijene od 2. kolovoza

Sada cijena za građane od 5 do 65 godina starosti iznosi 79,50 kuna, za djecu do 5 godina 60 kuna, a za starije od 65 godina 49,50 kuna.

Novi Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica u postupku je e-savjetovanja te je za očekivati da će biti usvojen. Nove cijene trebale bi stupiti na snagu 2. kolovoza.

Nova, elektronička osobna iskaznica moći će se, kao i dosad, dobiti u ubrzanom postupku u roku od deset dana od dana podnošenja zahtjeva, što košta 195 kuna, dok se ona u takozvanom žurnom postupku izdaje u roku od tri radna dana i stoji 500 kuna, piše Jutarnji list.

Osobne istekle u pandemiji i dalje su važeće

Upravo je digitalizacija osobnih iskaznica razlog njihova poskupljenja. Naime, iz Agencije za komercijalnu djelatnost, koja izrađuje osobne dokumente, kažu kako je glavni razlog poskupljenja beskontaktni čip koji će sadržavati nova iskaznica. Građanima će s novom iskaznicom na raspolaganju biti niz novih digitalnih mogućnosti od 2. kolovoza.

Beskontaktni čip, kao i na putovnici, sadržavat će biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima. To će građanima omogućiti brži prolazak na granici e-Gate sustavima te potpisivanje raznih dokumenata putem otiska prsta. Nova osobna iskaznica također će zamijeniti zdravstvenu iskaznicu te će vlasniku omogućiti korištenje osobne iskaznice na mobitelu, navodi Jutarnji.

Osobne iskaznice istekle u vrijeme pandemije i dalje su važeće. Novu će biti potrebno izvaditi u roku od 30 dana nakon proglašenja kraja pandemije, no možda će nove cijene natjerati dio građana da to ipak učine prije 2. kolovoza.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap