Porezne olakšice: Plaće će rasti, ali ne i uplate za mirovinski fond

Josip Mihaljević
2. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenici bi se trebali veseliti svakoj vijesti o povećanju plaća radnicima iz jednostavnog razloga jer mirovine prate rast plaća. Međutim, s novim pravilima o neoporezivim dodatcima – radnici će dobiti veću neto plaću, ali uplate za mirovinski fond neće se povećati.

mirovinski fondovi

Foto: Pixabay

Poslodavci od jučer svojim radnicima mogu povećati plaću kroz još jedan mehanizam neoporezivih dodataka, ali će na tu povišicu izostati doprinosi za mirovinski i zdravstveni fond, piše 24sata.hr.

Poslodavci su radnicima već kroz neoporezive dodatke mogli radnicima isplatiti 5.000 kuna godišnje nagrade za rad, 2.500 kuna za prigodne nagrade, 10.000 kuna za rođeno dijete, 1.750 kuna za odvojen život i do 5.000 kuna jubilarne nagrade. Od jučer im mogu isplatiti i 5.000 kuna godišnje za obrok.

Razlika između ‘običnog’ povećanja plaće i neoporezivog dodatka

Porezne izmjene donose manje mirovine sadašnjim, ali i budućim umirovljenicima

Radnicima će plaće porasti, ali većina tog rasta neće završiti u mirovinskim fondovima.

Kada bi poslodavac radniku na ‘običan’ način išao podići plaću sa 6.000 na 7.000 kuna, morao bi to platiti 2.032 kune. Tisuću bi otišlo radniku, a 1.023 kune bi morao platiti doprinose za zdravstvo, mirovinsko, porez i prirez.

S neoporezivim olakšicama, poslodavac može iskoristiti 2.000 kuna i dići plaću dvojici radnika, bez da plaća dodatni iznos kroz doprinose.

Radnici s jedne strane dobiju veću neto plaću, ali uplate za mirovinu im ostaju iste.

Što to znači za umirovljenike i mirovine?

radnici na gradilištu
Broj osiguranika koji uplaćuju doprinose za mirovinu prvi put porastao nakon 10 godina

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je i dobre i loše stvari ovog mehanizma rasta plaća:

“Uvođenje široke palete neoporezivih primitaka ima svoje dobre i loše strane. Neki radnici će proći bolje, neki lošije, ali će sigurno svi poslodavci proći bolje”, kazao je.

Ipak, upozorio je kako će poslodavci iskoristiti ovu mogućnost da povećaju radnicima plaće nauštrb povećanja doprinosa i da će na taj način uštedjeti.

“Jer poslodavci sada planiraju ‘izvući’ tu naknadu iz plaće, što radniku znači manju bruto plaću, a to znači i manju kreditnu sposobnost, ali i manje uplate za mirovinu. A poslodavac će tim potezom uštedjeti i na zdravstvenim doprinosima. Neki poslodavci su rekli da će tu razliku dati radnicima, ali neki će je zadržati za sebe, a neki podijeliti s radnicima pola-pola. Mnogi radnici su nam rekli da su svjesni da će im biti manje za mirovinu, ali njima treba povećanje plaće sad i zato će na to pristati”, kazao je Sever.

Marić: “U konačnici to znači povećanje plaća i standarda”

što ako
Apsurd: Što se dogodi ako cijeloga života odbijate plaćati doprinose za mirovinsko?

Ministar financija Zdravko Marić svjestan je kritike da će najviše ispaštati doprinosi, ali u konačnici ova mjera znači veće plaće i veći standard radnika.

Mjera je izuzetno popularna, u zadnjih devet mjeseci radnicima je isplaćeno preko dvije milijarde dodatnih kuna na plaće kroz nagrade.

“Točno je da za te iznose nisu plaćeni doprinosi i porezi, ali da smo ostavili istu poreznu politiku, pitanje je bi li taj novac radnicima uopće bio isplaćen. Tako da smo svjesni tog problema, ali cilj je postignut i radnici su ipak dobili veće plaće”, kazao je za 24 sata sugovornik iz Vlade.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap