Porazno: U godinu dana najviše su poskupjele namirnice bez kojih ne možemo zamisliti ručak

Milan Dalmacija
19. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Prateći cijene 103 proizvoda, Državni zavod za statistiku obznanio je kako su u proteklih godinu dana poskupjela čak 93 proizvoda dok ih je samo 10 pojeftinilo. Inflacija je pak na godišnjoj razini pala na 6,7 posto, ali su cijene prehrambenih proizvoda zbirno skuplje za 10,4 posto.

Žena gleda u popis za kupovinu

Kupnja u trgovini | Foto: Pexels

kupovina seniori umirovljenici namirnice šoping
Pad cijena: 'Kratko i jasno, imam 425 eura. Je li to mirovina za 43 godine rada?'

Cijene namirnica, ali i pojedinih usluga i dalje rastu. Državni zavod za statistiku nedavno je obznanio kako je inflacija na godišnjoj razini pala te u rujnu iznosi 6,7 posto. No, prema procjeni indeksa potrošačkih cijena, hrana i bezalkoholna pića su na godišnjoj razini skuplja za 10,4 posto.

Ova je brojka dobivena analizom ukupno 103 proizvoda i usluga, koje prati Državni zavod za statistiku. Promatrajući pojedinačno, u posljednjih godinu dana poskupjela su 93 proizvoda, a samo 10 ih je pojeftinilo.

Najviše je u proteklih godinu dana poskupio crveni luk (66 posto), zatim krumpir (33 posto), čips (29 posto), napolitanke (25 posto) te džem i šećer (22 posto). S druge strane, najviše su pojeftinili suncokretovo ulje (30 posto), limun (18 posto), jogurt (11 posto), polutvrdi sir (osam posto) i slatko zelje (četiri posto).

Proizvodi koji su najviše poskupjeli i pojeftinili u posljednjih godinu dana. Izvor: DZS | Foto: Mirovina.hr

Na stranici Kretanje cijena nije zabilježen novi i neopravdani rast cijena, tvrde iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Podaci zabilježeni na stranici, koje možete pogledati ovdje, odnose se na dan 15. listopad.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap