Pad cijena: ‘Kratko i jasno, imam 425 eura. Je li to mirovina za 43 godine rada?’

Jasmina Grgurić Zanze
6. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Tri trgovačka centra snizila su cijene pojedinih artikala pa je potrošačka košarica nešto povoljnija nego krajem prošle godine. Ipak, malo to znači umirovljenicima koji od malenih mirovina nemaju dovoljno za napuniti vrećicu s hranom i potrepštinama.

kupovina seniori umirovljenici namirnice šoping

Umirovljenici paze što kupuju | Pexels

Cijene proizvoda u Vladinoj potrošačkoj košarici padaju, ali građani baš ne uočavaju da štede tijekom kupovine, pogotovo ne umirovljenici s malenim mirovinama.

– Gledajte ovako, kratko i jasno. Ja sam u mirovini, nažalost u ovoj državi. Sa 43 godine radnog staža 3.200 kuna (425 eura, op.a). Što je to mirovina za 43 godine staža, pita za RTL Danas Franjo Pucić iz Žminja dok je kupovao hranu.

Umirovljenici nemaju što štedjeti, žive od prvog do prvog

Pad cijena komentirao je i Lazar Grujić iz platforme Umirovljenici zajedno, smatrajući da su sniženi oni artikli kojima bi ionako ubrzo istekao rok trajanja.

Krešimir Sever: Većina umirovljenika na hranu troši 60 posto mirovine

– U državi gdje vlada tržišna ekonomija, gdje Vlada mora intervenirati i zamrzavati cijene, nešto dobro ne štima.U turističkoj sezoni gdje vlada ponuda i potražnja intervencije nema. Nakon sezone, cijene drastično padaju. Zašto? Nema turista, roba nije prodana, ali zaradilo se dovoljno da se otplatila. Trgovci bi tu robu i tako bacili zbog roka trajanja, pa su ponudili da se te cijene spuste. To su smiješne stvari što Vlada radi, rekao je Grujić u HRT-ovu Studiju 4 Petra Vlahova.

Vladini paketi, dodaje, kratkoročna su mjera koja ne rješava suštinski problem, a to su male mirovine i siromaštvo.

– Umirovljenici nemaju što štedjeti, sretni su da imaju za život od 1. do 1. u mjesec, zaključio je Lazar Grujić.

Špagete za 40 centi, mliječna čokolada za 30

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pohvalilo se ovoga tjedna kako je došlo do pojeftinjenja potrošačke košarice sa 365 proizvoda čiju cijenu Vlada prati putem aplikacije “Kretanje cijena”. S ažuriranim podacima krajem rujna, Konzum plus snizio je cijene za 150 artikala, Tommy za 160, a KTC za 91.

Nakon najnovijeg unosa podataka, potrošačka košarica trgovačkog lanca Konzum plus s 365 artikala iznosi 923,90 eura (6.961,15 kuna) i jeftinija je za 5,73 posto. Potrošačka košarica trgovačkog lanca Tommy s 365 artikala iznosi 912,12 eura (6.872,26 kuna) i jeftinija je za 8,79 posto, dok košarica KTC-a s 349 artikla iznosi 917 eura (6.908,99 kuna), što je 4,73 posto manje odnosu na cijene od 31. prosinca.

Konzum pak bilježi najveća pojeftinjenja pojedinih proizvoda, pri čemu se najviše ističu dva proizvoda; špageti u pakiranju od 500 grama domaćeg proizvođača za 40 centi, što je 82 posto jeftinije te mliječna čokolada od 100 grama stranog proizvođača za 30 centi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap