Popularna mjera: Jeftiniji najam stana za studente koji volontiraju sa starijima

Josip Mihaljević
12. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Nakon Nizozemske, i Češka se odlučila na program poticanja volontiranja starijima. Kako studentska populacija u Pragu raste, sve je više onih koji ne mogu platiti skupi najam stana. Zelena stranka na vlasti im omogućuje jeftiniji smještaj pod jednim uvjetom – 30 sati tjedno moraju volontirati sa starijim Pražanima.

volontiranje mladi stari

Foto: Youtube screenshot

U Pragu su stanovi skupi, a najam često nije prihvatljiv praškim studentima. Zbog toga mnogi gradski stanovi u centru grada ostaju prazni, a studenti se sve više gužvaju u prigradskim naseljima, piše praguemorning.cz. Drugi problem je i maleni angažman oko starijih ljudi, a zamjenik gradonačelnika Ondrej Rut iz Zelene stranke našao je rješenje za oba problema.

Ako student izdvoji barem 30 sati tjedno i volontira sa starijim ljudima, dobit će bitno manji najam za gradski stan u centru Praga! Umirovljenicima mogu pomagati s šopingom, kućanskim obavezama ili običnom šetnjom, a uvjet stvarno nije strašan – oko sedam sati tjedno s umirovljenicima mnogima nije problem.

“Razgovaramo puno, igramo društvene igre ili im sviram gitaru. Za mene je to način da se opustim”, kazao je jedan češki student koji se pridružio projektu”, kaže jedan češki student.

Kao student sociologije oduvijek se htio posvetiti starijima tako da mu je ovaj projekt dobar i iz profesionalnih razloga.

Gradsko vijeće je za ovaj projekt potražilo inspiraciju iz drugih EU zemalja, gdje ovakvi projekti već godinama uspješno postoje.

Drugi student kaže da se stvarno isplati – nenamješteni stan u centru Praga plaća 790 kuna mjesečno.

“Vidio sam da imamo gradskih stanova koji zjape prazni pa smo odlučili napraviti nešto korisno s njima. Mislim da smo jedini grad u Češkoj u kojem postoji ovakva mogućnost. Potrudit ćemo se proširiti i održavati ovaj program”, kazao je zamjenik gradonačelnika Ondrej Rut.

A ni umirovljenicima nije loše. Iako studenti uglavnom posjećuju umirovljenike u domovima za starije, nekada volontiraju i kod običnih umirovljenika. Njima puno znači ako im student jednom pomogne s poslovima poput odlaska u dućan ili recimo pokositi travu u dvorištu:

“Mladi ljudi su super, odmah se osjećamo mlađe čim se s njima družimo”, kazala je jedna umirovljenica.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap