Popularna glumica: “Za razliku od štrajkaša, radila bih do 70. godine i glumila gospođe!”

Josip Mihaljević
6. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

 U bivšoj državi putovala je s kazalištem, a ratnih devedesetih igrala je predstave i na frontu. Danas je predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Iduće godine mora u mirovinu, a to joj teško pada. Perica Martinović rado bi ostala raditi do 70. godine i glumiti gospođe.

perica martinović

Foto: Perica Martinović | Youtube screenshot

Uskoro će se održati Festival glumaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a ponosna predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović najavila je i novu nagradu za doprinos Festivalu glmca i glumačkom pozivu koja će se zvati “Ivo Gregurević”, piše jutarnji.hr.

Perica Martinović bila je dugogodišnja prijateljica Ive Gregurovića i najavila je kako će kolege glumci odati počast velikanu:

Vedran Mlikota Stipe Božić dali su napraviti majice i zastavu s likom Ive Gregurevića i odnijet će je na vrh Himalaje da tamo vijori, kao dar od nas koji smo ga najviše voljeli”, kazala je za Jutarnji.

Ne privlači je mirovina

Glumica je u 65. godini života, radi u kazalištu Gavella, a uskoro će morati u mirovinu:

“Ljudi danas štrajkaju što idu u mirovinu sa 67 godina, a ja bih bila presretna da sam u radnom odnosu u kazalištu barem do 70. godine i tumačim uloge starijih gospođa, kao što je Inga Appelt u mirovini gostovala u Gavellinu ‘Zločinu i kazni’, imajući dovoljno godina da odigra staru babu koju je ubio Raskoljnikov, tako da njezinu interpretaciju nisu morali posebno pratiti šminkeri i vlasuljari”, kazala je.

Odlazak u mirovinu htjela bi obilježiti nastupom u ‘Dubrovačkoj trilogiji’ Ive Vojnovića. Neće za rukav vući nikoga kako bi to ostvarila, iako je to upravo uloga s kojom bi se rado oprostila od karijere.

Otac joj u “Našem malom mistu” glumio Bricu pa Pridsidnika

Rodom iz Dubrovnika, kaže kako često odlazi u posjet roditeljima:

“Moj otac Miše 1. lipnja navršava 93 godine i još je, hvala Bogu, na nogama, iako ne izlazi često iz kuće, žaleći se kako više u Dubrovniku nema s kime popiti kavu. Mama, kojoj je 86 godina, na žalost je u kolicima, tako da imamo dvije medicinske sestre i domaćicu koja je kao član obitelji i moj brat Maro i ja nastojimo barem jednom mjesečno biti u Dubrovniku na nekoliko dana kako bismo dali ruku roditeljima”, kazala je.

Kada je bila tinejdžerica, otac Miše je u legendarnoj seriji “Naše malo misto” glumio Bricu pa Pridsidnika.

Svaki puta kada se serija reprizira, njen otac broji pokojne. Nedavno je izbrojio kako su pokraj njega iz ‘Malog mista’ živi jedino Nada Abrus i Milka Podrug Kokotović.

“Ljubavi ima, premda nije luda kao ona mladenačka”

Na pitanje ima li ljubavi u šezdesetim godinama, Perica daje zanimljiv odgovor:

“Ljubavi ima, premda nije luda kao ona mladenačka, otkačena, gdje patiš, gdje ti dođe da se zbog ljubavnog kuršlusa ubiješ. Ljubav je u šezdesetima koncentrirana na ljude koje dulje poznaješ, bili oni prijatelji ili bivši ljubavnici koji su u međuvremenu postali prijatelji i pobratimi. Čovjek je, dakako, cijeli život emotivno aktivan i nije isključeno da se i u šezdesetima zaljubi”, kazala je.

 

Copy link
Powered by Social Snap