Poljaci odlučili: Psi koji su radili za državu imaju pravo na – mirovinu!

Josip Mihaljević
24. veljače 2021.
Novosti
A- A+

 Poljska ima oko tisuću policijskih pasa koji su ključni za otkrivanje droge i eksploziva na graničnim prijelazima. Vlada u Varšavi se obvezala da će plaćati cjeloživotno uzdržavanje i veterinarsku skrb za sve njih.

policijski pas

Foto: Unsplash

Poljskoj policiji u radu pomaže oko tisuću pasa koji su ključni kotačić u otkrivanju droge i eksploziva na graničnim prijelazima, piše Jutarnji list. Pomažu i u pronalasku nestalih osoba, tragaju za dokazima na mjestu zločina, ali su i zaštitnici svojih ljudskih pratitelja u opasnim situacijama.

Zbog svega toga poljska Vlada se obvezala da će im osigurati – mirovinu! Poljaci su se nedavno obvezali uvesti propise o mirovini životinja, odnosno, donijet će zakonsko rješenje kojim će urediti beneficije za pse i druge životinje koje rade za policiju, vatrogasce i graničnu službu.

Vlada će tako plaćati cjeloživotno uzdržavanje i veterinarsku skrb svih umirovljenih životinja. Policijski psi inače natuku između pet i sedam godina radnog staža, a žive između 10 i 13 godina.

Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski poručio je da je briga o životinjama koje su pomogle spasiti brojne živote i uhvatiti mnoge opasne kriminalce moralna dužnost.

Sami “pomagači” u mirovinu odlaze između 7. i 11. godine života, u Hrvatskoj recimo idu u osmoj godini. Kako su izloženi velikom stresu, znaju postati agresivni, patititi od tjeskobe, depresije pa i PTSP-a.

U SAD-u su sve pse iz službe do 2000. godine slali na eutanaziju, no tadašnji predsjednik Bill Clinton donio je zakon prema kojem ih mogu posvojiti policajci s kojima su radili.

Prema podacima iz Poljske, svake godine se udomi stotinjak umirovljenih pasa.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap