Policija ima važnu poruku za starije: Što učiniti kada nepozvani gosti dođu na kućni prag?

Josip Mihaljević
7. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Zagrebačka policija jučer je izdala upozorenje starijim građanima, ali i njihovoj djeci. Pozivaju mlađe članove obitelji da kroz razgovor sa svojim roditeljima, bakama i djedovima pojasne potrebu prijavljivanja prijevara koje su sve popularnije metodom dolaska na kućni prag.

policija

Foto: MUP

U četvrtak je u Informativnom centru za prevenciju Policijske uprave zagrebačke u Martićevoj ulici  održana tematska konferencija za medije na temu “Prijevare na kućnom pragu”. Krajem prošle godine PU zagrebačka dovršila je kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje da je muškarac došao na kućna vrata 90-godišnjakinji te na prijevaran način, uz izmišljenu priču da navodno krivotvorene novčanice treba zamijeniti za originalne, oštetio ju za 38 tisuća kuna.

“Prateći ovo kazneno djelo i slična kaznena djela koja možemo staviti pod zajednički nazivnik “prijevare na kućnom pragu”, a u kojima su žrtve osobe zlatne životne dobi starije od 60 godina mogli bismo pričati o njihovom broju, iako su puno bitnije njihove posljedice”, kazala je Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

Upozorenje svim članovima obitelji

Prijevare starijih: Taktike kojima se prevaranti služe i kako se zaštiti!

Iako zagrebačka policija godišnje bilježi stotinjak takvih prijevara na kućnom pragu, iz policije ne žele naglasiti njihov broj, nego posljedicu – stariji građani, ako nasjednu na prijevaru, ostaju bez životne ušteđevine u dobi kada im je ona prijeko potrebna. Iz tog razloga pozivaju i mlađe članove obitelji, djecu i unuke da odrade svoj dio posla:

“I upravo zato, pozivamo mlađe članove obitelji da ih upoznaju s načinima samozaštitnog ponašanja i pojasne potrebu prijavljivanja takvih djela kako bi kroz suradnju s policijom i s ciljem pronalaska počinitelja dovršili kriminalistička istraživanja i na taj način poslali jasnu poruku svima onima koji ih čine ili ih planiraju činiti”, kazala je Marija Goatti.

Kako se zaštititi?

10 preporuka policije kako se nositi s prevarantima koji kucaju na vaša vrata

O konkretnim načinima samozaštitnog ponašanja, prije nego što se djelo dogodi, ali i nakon, govorio je voditelj Službe za prevenciju Velimir Tišma:

“Službene osobe i zaposlenici financijskih ustanova imaju službene isprave i nemojte se ustručavati zatražiti ih, kako biste se uvjerili da vam na kućnom pragu ne stoji “nepozvani gost”. Niti policijski službenici niti zaposlenici financijskih ustanova ne obavljaju nikakve novčarske transakcije, zamjene niti uzimaju novce zbog bilo kakvih oblika provjera… na kućnom pragu”, upozorio je Tišma.

Tišma je apostrofirao zanimljiv podatak da građani zlatne životne dobi zbog poštivanja autoriteta službene osobe i dobronamjernosti dozvoljavaju počiniteljima da uđu u njihov dom nakon čega oni maštovito i bez suosjećanja čine kaznena djela.

“Najvažnije je nepozvanog gosta zaustaviti čim pozvoni na vrata. Zaustaviti ga znači ne otvarati vrata nego si dati vremena provjeriti je li on doista ona osoba za koju se predstavlja. Ukoliko se radi o mogućem počinitelju kaznenog djela osjećaj da ga se provjerava i vrijeme odmiče, a vi mu ne otvarate vrata u svakom slučaju je po njega demotivirajuće s obzirom da svake minute povećava rizik da bude viđen”, zaključila je Marija Goatti.

Iz policije su ranije složili 10 dobrih savjeta kako se zaštititi, a možete ih pronaći OVDJE.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap