Policajac ubio 17-godišnjaka u Francuskoj, njegova baka poziva na prekid nasilja

Milan Dalmacija
3. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Šest dana diljem Francuske vladaju neredi, nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg Nahela Merzouka. Dok je policajac u pritvoru, baka ubijenog mladića poziva na prekid izgreda.

Nahelova baka Nadia pozvala je na prekid izgreda izazvanih ubojstvom njena unuka. | Foto: Screenshot: YouTube/Global News

Već šest dana traju neredi u Francuskoj koji su izbili nakon što je policajac tijekom rutinske prometne kontrole u Nanterreu pored Pariza hicima iz pištolja ubio 17-godišnjeg Nahela Merzouka. U noći sa subote na nedjelju je uhićeno 719 izgrednika, a ozlijeđeno je 45 policajaca i žandara, zapaljeno 577 vozila i 74 objekta, dok je na javnim cestama zabilježen 871 požar. Stoga je baka ubijenog uputila apel prosvjednicima.

Policajac u pritvoru

– Ljudima koji razbijaju poručujem – prestanite! Oni koriste Nahela kao izliku. Neka ne razbijaju prozore, neka ne razbijaju škole, ni autobuse. Prestanite, majke su te koje voze autobuse, to su majke koje hodaju vani. Nahel je mrtav, tako stoje stvari, pozvala je na mir Nahelova baka Nadia, prenosi HRT.

Na terenu je 45.000 policajaca koji pokušavaju uspostaviti mir te vatrogasci koji gase podmetnute požare. Prosvjednici su automobilom upali u kuću načelnika jedne općine na jugu Pariza. Zapalili su to vozilo i načelnikov auto pritom ozlijedivši ženu i dvoje djece koji su u tom trenutku spavali u kući. Načelnik je za to vrijeme bio u zgradi općinske uprave pod budnim nadzorom policije.

Breme kolonijalizma

S druge strane, policajac kojeg se sumnjiči da je ubio 17-godišnjaka nalazi se u pritvoru. Protiv njega bi mogla biti pokrenuta istraga zbog ubojstva iz nehaja. Jean Messiha, bivši savjetnik ultradesne političarke Marine Le Pen, pokrenuo je kampanju na internetu kojom nastoji skupiti dovoljno novca za sudske troškove. Dosad je, po pisanju Al Jazeere, skupio nešto manje od milijun eura.

Ubojstvo Nahela Merzouka ponovno je pokrenulo raspravu o policijskoj brutalnosti i pravima etničkih manjina u toj zemlji, koja je očito još uvijek opterećena negativnim posljedicama svog kolonijalnog naslijeđa. No, od riječi su, čini se, jači izgredi zabilježeni u Parizu, Marseilleu, Lyonu, Lilleu i Strasbourgu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap