Pokojni general Petar Stipetić posthumno ušao u finale za Komunikatora godine

Josip Mihaljević
9. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska udruga za odnose s javnošću u finale za nagradu Komunikatora godine uvrstila je i pokojnog generala Petra Stipetića. Tvrde da je vrijednost njegove komunikacije otkrivena tek nakon njegove smrti i on će biti prva osoba koja je posthumno nominirana za ovu nagradu.

petar stipetić

Foto: General Petar Stipetić | Youtube screenshot

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i stožerni general Petar Stipetić preminuo je u ožujku prošle godine. Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju HV dobio je brojna odlikovanja, a Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) ga je posthumno nominirala za nagradu Komunikatora godine.

Stipetić je ušao u povijest s ikonskim trenutkom u Domovinskom ratu, kada se zapovjednik pobunjenih Srba Čedo Bulat odlučio predati na miran način, ali samo generalu Stipetiću. Papire su potpisali na haubi policijskog automobila.

Prvi i jedini finalist koji je nominiran posthumno

Jedan od najpopularnijih generala, tvrde iz HUOJ-a, nominiran je za nagradu posthumno jer je vrijednost njegove komunikacije otkrivena tek nakon njegove smrti.

“Komunikacijskim profesionalizmom i odnosom prema neprijatelju snažno je utjecao na percepciju biti vojno-redarstvene akcije Oluja, ali i važnosti oružanog sustava za Republiku Hrvatsku, što ga nesumnjivo kandidira za Komunikatora godine. U sustavu kojim je zapovijedao, Stipetić je, nema sumnje, doprinio višoj komunikacijskoj razini, a nakon dokumentarnog filma General i džentlmen ta činjenica dobiva i javni kontekst pa je Stipetićev doprinos kulturi dijaloga u našem društvu nemjerljiv” kazala je predsjednica žirija 12. Grand PRixa Maja Gradišar Perotić.

General Stipetić je u javnim nastupima uvijek bio odmjeren, govorio je kratko i jasno s osmjehom na licu. Hrvoje Zovko  je tako snimio i dokumentarni film o Stipetiću naziva ‘General i džentlmen’ koji je prikazan na HRT-u.

“Posebno je lijepo komunicirao s podređenima”

Umirovljeni general zbora HV-a Josip Ignac također se slaže kako je Stipetić bio odličan komunikator:

“Pero je u svakoj komunikaciji uvijek bio nasmijan ili polunasmijan. Kada bi se susretao sa žestokim protivnicima, bilo političkim, bili strateškim Pero je uvijek imao dozu ljudskosti s naglaskom na važnost dobrog argumentiranja. Nikada nije bio epski opširan. Komunicirao je kratko, jezgrovit o i jasno. Posebno je lijepo komunicirao s podređenima. Nikada mu nije bilo važno treba li ga vojnik ili časnik. Petar je uvijek za sve imao vremena i bio je na raspologanju od 0 do 24 sata”, istaknuo je.

Tko će osvojiti nagradu bit će poznato u srijedu 13. ožujka 2019. godine, a osim Stipetića su u konkurenciji glazbenik Vojko V, znanstvenik Igor Rudan, isusovac Tvrtko Barun i izbornih nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap