Pohvalili se u svečanom trenutku: Dubrovnik uskoro dobiva dva nova doma za starije osobe

Milan Dalmacija
3. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba Grad Dubrovnik se na svojim internetskim stranicama pohvalio povećanjem novčanog dodatka na mirovinu, održavanjem subvencija za javni prijevoz umirovljenika, ali i kapitalnim projektima. Rekonstrukcija hotela Gruž u dom za starije osobe trebala bi biti gotova do Božića, a za izgradnju novog doma ispod Opće bolnice ishodili su građevinsku dozvolu.

Forbes Dubrovnik preporuča kao jednu od lokacija za život Foto: Pixabay

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji je u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta obilježen 1. listopada, iz Grada Dubrovnika su nabrojali postojeće, ali i istaknuli buduće mjere i investicije za umirovljenike. Posebno se ističu rekonstrukcija hotela Gruž i izgradnja novog doma za starije osobe. No, krenimo redom.

Tečaj €/kn: 7,53450

Povećanje dodataka za umirovljenike

Iz dubrovačke gradske uprave podsjećaju da su novčani dodatak na mirovinu u prošloj godini dobila 2.274 umirovljenika i 220 osoba starijih od 65 godina bez ikakvih primanja. Taj je dodatak povećan s 200 na 300 kuna, a promijenjen je i cenzus prihoda za njegovu isplatu, s 1.800 na 2.000 kuna.

Poreč sufinancira pola dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima, a daju još hrpu naknada

– Umirovljenici unutar ovog cenzusa čije su socijalne prilike posebno otegotne ostvarivat će uvećani mjesečni dodatak od 500 kuna. Umirovljenicima s mirovnom od 2.001 do 2.200 kuna isplatit će se dva puta godišnje iznos od 400 kuna, a onima s primanjima do 2.500 kuna iznos od 300 kuna. Izmjene mjera obuhvaćenih Odlukom o socijalnoj skrbi, a koje su predviđene krovnim zakonom, primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. dok će nadstandard koji pruža Grad Dubrovnik ući u primjenu od 1. ožujka 2023., nakon usvajanja mjera Socijalnog programa za 2023. na Gradskom vijeću, pojasnili su iz gradske uprave.

Za pomoć umirovljenicima Grad Dubrovnik iznosi 4,5 milijuna kuna na godinu. Za dodatak na mirovinu ide i do tri milijuna kuna, a dodatnih 800.000 ide za novčanu pomoć starijim sugrađanima bez primanja. Toliko ide i na sufinanciranje javnog gradskog prijevoza umirovljenicima, koji će svoje mjesečne karte plaćati kao i dosad, od 10 do 50 kuna.

Uskoro dva nova doma

Ipak, najveće će se promjene dogoditi u institucionalnom smještaju umirovljenika. Naime, radovi na rekonstrukciji  hotela Gruž u dom za starije osobe ušli su u završnu fazu. Novi bi dom prve korisnike trebao primiti već do Božića. Ondje će u 32 smještajne jedinice hotelskog tipa biti smješteno 48 starijih osoba.

Ali, to nije sve. Ishođena je građevinska dozvola za izgradnju novog doma, ispod Opće bolnice u Dubrovniku, kapaciteta 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika. Prvi je to objekt namijenjen smještaju umirovljenika koji se u Dubrovniku gradi nakon 51 godine. S oba će objekta upravljati novoosnovana javna ustanova za pružanje socijalnih usluga “Dom za starije osobe Ragusa“.

– Uz ulaganje u kvalitetu života starijih sugrađana, u fokusu rada ove gradske uprave ističu se i ulaganja u zdravlje i zdravstvenu zaštitu, a što je posebno istaknuto razvijanjem nad standarda u zdravstvu te kontinuiranim donacijama kojima Grad Dubrovnik pomaže rad zdravstvenih ustanova na svom području za koje nije institucionalno nadležan, poput Doma zdravlja Dubrovnik ili Opće bolnice Dubrovnik, ali i organizacija poput Crvenog križa, poručili su iz dubrovačke gradske uprave.

Pohvalili se u svečanom trenutku: Dubrovnik uskoro dobiva dva nova doma za starije osobe
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap