Pogledajte kako su riječki umirovljenici na trgu izveli “Odu radosti”

Jasmina Grgurić Zanze
3. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Matici umirovljenika grada Rijeke pripala je čast da u subotu otvori cjelodnevni program “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture”. Za ovaj iznimno značajan događaj izabrali su “Odu radosti” koju je na Jadranskom trgu točno u podne na dva jezika otpjevalo oko 60 umirovljenika čime su dali posebnu notu ovom povijesnom trenutku.

Umirovljenici pjevaju Odu radosti /Riječanin Tv /Youtube)

Članovi mješovitog pjevačkog zbora Matice umirovljenika Grada Rijeke pod vodstvom maestra Vinka Badjuka zapjevali su “Odu radosti” točno u podne u subotu na Jadranskom trgu. Učinili su to ispred vremenske instalacije koja je posljednjih godinu dana odbrojavala vrijeme do početka najznačajnijeg događaja “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture”.

U mirovini, ali i dalje aktivni

Šezdesetak umirovljenika izvelo je europsku himnu na talijanskom, a zatim i na hrvatskom jeziku čime su dali posebni doprinos otvaranju Europske prijestolnice kulture. U pjevanju su im se pridružili i brojni okupljeni sugrađani i gosti. Osim Ode radosti, zapjevali su i županijsku himnu “Zavičaju tebi” te onu riječku “Najdraža Rijeko” što je uz mnogo ponosa izmamilo i pokoju suzu i pjevačima i posjetiteljima.

S pripremama su članovi zbora riječke Matice umirovljenika započeli nekoliko dana prije samog otvorenja programa, svakodnevno su imali probe i, prema riječima maestra Vinka Badjuka, ništa im nije bilo teško. Tako su još jednom pokazali kako su, iako u mirovini, još uvijek aktivni te kako se na njih, bez obzira na njihove godine, može računati u svim prilikama, piše Novi list.

U njima je još mnogo snage i života, što su i dokazali

[VIDEO] Ovako feštaju umirovljenici: Plesom i pjesmom užarili podij

“Svaki nastup puno nam znači, a ovaj je uistinu poseban. Pjevačima nije bilo teško dolaziti na probe, a tako je uoči svakog nastupa, jer im je motiv zajedničko druženje, pjesma, bivanje u zajednici i činjenica kako su još uvijek aktivni, potrebni… Naši pjevači dolascima na probe još uvijek imaju osjećaj da rade, iako su se umirovili, da imaju određene radne navike, potrebe, a ujedno korisno i u društvu provode svoje slobodno vrijeme” – kaže maestro Vinko Badjuk.

Riječka Matica broji više od pet tisuća članova. Njezin predsjednik Emil Baumgartner istaknuo je za Novi list kako je ovaj nastup uistinu bio poseban. I inače su aktivni, a najgore je, kaže, kada se o umirovljenicima razmišlja kao da su na teret mladima i da smetaju. Tu stigmu razbijaju aktivnostima i u njima je još puno života, snage i želje da to pokažu. A ovaj nastup upravo je bio idealna prilika za to.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap