Poduzetnicima rastu računi za struju, običnim građanima bi mogli za osam mjeseci

Josip Mihaljević
10. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Dio poduzetnika uskoro će plaćati čak 30-40 posto skuplje račune za struju. Dio tog troška, navode, plaćat će i građani kroz skuplje cijene. Savjetnik za energetsko tarifiranje Nenad Kurtović kaže da bi i obična kućanstva mogla imati veće cijene, ali tek za osam mjeseci.

uticnica

Foto: Unsplash

Dio poduzetnika kojemu se bliži sklapanje novih ugovora o cijeni struje ostat će neugodno iznenađen jer će im ta stavka biti od 30 do čak 40 posto skuplja. Oni koji su cijenu dogovorili ranije i još uvijek su pod ugovornom obvezom i dalje će plaćati struju po nižoj cijeni od tržišne, piše Dnevnik.hr.

Cijene energije, ali ne samo energije, već mjesecima rastu – plin, nafta i struja postaju skuplji. Savjetnik za energetsko tarifiranje u udruzi “Splitski potrošač” Nenad Kurtović kaže da bi i obična kućanstva, odnosno građani, u budućnosti mogli doživjeti veće račune za struju:

novac
Umirovljenik opisao kako gleda na usklađivanje: "50 kuna dobijete, 150 vam uzmu"

“Moja je procjena, ovisno kakva će biti zima, kakva će biti situacija s plinom, HEP bi to mogao držati pod kontrolom još dva

kvartala. Osam mjeseci smo mirni”, kazao je za Novu TV.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić nedavno je izjavio kako ne vidi zbog čega bi došlo do rasta cijene struje za građane, iako je jasno da je dio rasta uzrokovan zbog europskih politika smanjenja emisije ugljičnog dioksida.

“Vlada je tu da stvori uvjete za rast životnog standarda, prije svega povećanje investicija, BDP-a, što se prelijeva na rast plaća i mirovina. Tako vlada reagira”, poručio je Ćorić.

Za kućanstva računi za sada ostaju isti, ali ako uzmemo u obzir da su i cijene osnovnih životnih namirnica u porastu, opravdano je pitati se kako to sve preživjeti s mirovinama od 2.600 kuna.

Poduzetnicima rastu računi za struju, običnim građanima bi mogli za osam mjeseci
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap