Podaci za 2019.: Iz II. stupa isplaćeno 844 milijuna kuna za mirovine

Josip Mihaljević
17. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Prema podacima HANFA-e, četiri mirovinska fonda su u prvih 11 mjesec 2019. godine za mirovine isplatili 844 milijuna kuna. Ukupno 9 milijardi kuna su prebacili “natrag” državi, uglavnom zbog ljudi koji biraju mirovinu samo iz I. stupa međugeneracijske solidarnosti.

Foto: Pixabay

Vrlo dobra 2019. godina za mirovince rezultirala je natprosječno visokim prinosima mirovinske industrije, koji su se kretali između 8 i 11,5 posto za najzastupljeniju B kategoriju osiguranika, piše Vecernji.hr.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) kaže da je ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova II. stupa nadomak 112 milijardi kuna. Šef Ante Žigman kazao je da će se 2019. godina pamtiti po dobrim rezultatima, no upozorio je da nam slijedi vrijeme niskih i potencijalno negativnih kamatnih stopa koje traže promjene u strategijama ulaganja.

Oko 70 posto od ukupne imovine mirovinskih fondova uloženo je u državne

Mirovinskim fondovima se smiješi jedna od najuspješnijih godina

obveznice, a najveći mirovinski fondovi diljem svijeta okreću se ulaganju u druge klase imovine.

Tek 2019. veći broj osiguranika iz II. stupa krenuo je odlaziti u mirovinu. Za prvih 11 mjeseci 2019. godine mirovinci drugog stupa isplatili su 844 milijuna kuna za mirovine. Dio novca otišao je u proračun za mirovine radnika koji su se vratili u prvi stup, a ostatak u mirovinsko osiguravajuće društvo zaduženo za isplatu mirovina iz II. i III. stupa.

Otprilike polovica (46 posto) osiguranika II. stupa bira kombiniranu mirovinu, dok preostalih 54 posto odabire povratak u prvi stup, kao da su cijeli život štedjeli samo u njemu. U tom se slučaju uglavnom se radi o radnicima s ispodprosječnim plaćama.

Do sad je iz četiri mirovinska fonda ukupno 9 milijardi kuna prebačeno u državni mirovinski sustav. Budući da je štednja u drugom stupu obavezna, tek se za desetak godina očekuju nešto veće mirovine iz II. stupa, kada radnici koji su većinu života izdvajali u taj oblik štednje krenu odlaziti u mirovinu.

 

Podaci za 2019.: Iz II. stupa isplaćeno 844 milijuna kuna za mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap