Mirovinskim fondovima se smiješi jedna od najuspješnijih godina

Josip Mihaljević
14. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

U drugom mirovinskom stupu štedi gotovo dva milijuna građana. Mirovinci su svojim osiguranicima u prvom dijelu godine ostvarili odlične rezultate, ako i drugi dio godine bude ovako uspješan – može se govoriti o jednoj od najuspješnijih godina štednje za mirovine.

Foto: Pixabay

Prosječni prinosi mjereni indeksom Mirex su se kod mirovinskih fondova u prvom dijelu godine kretali od 3,79 posto do 7,28 posto, a najveću zaradu svojim članovima priskrbili su fondovi s višim stupnjem rizika, piše tportal.hr.

Prošla godina nije bila toliko bajna, a neki od mirovinaca su imali i gubitke. Međutim, samo u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili su respektabilan rast za čitavu godinu, a imaju još polovicu godine da ga dodatno pojačaju.

Najbolje je poslovao fondovi višeg stupnja rizika (kategorija A), a prosječni prinos je za polovicu 2019. iznosio 7,28 posto. Za usporedbu, u cijeloj 2018. godini prinos je bio 0,84 posto. Među njima je i Erste Plavi fond (kategorija A) koji je ušteđevinu svojih članova uvećao za 9,55 u prvih šest mjeseci 2019. godine.

Fondovi srednjeg rizika (kategorija B) u kojima štedi većina zaposlenih članova također su ostvarili dobar rezultat. U prosjeku, imovinu svojih članova povećali su za 5,6 posto.

Konzervativni fondovi (kategorija C) koji imovinu plasiraju u niskorizične financijske instrumente prosječno su imovinu povećali za 3,79 posto.

Broj članova u 12 obveznih mirovinskih fondova bliži se brojci od dva milijuna, a ukupna neto ušteđevina mirovinskih fondova sada je ‘teška’ 104,2 milijarde kuna.

Mirovinskim fondovima se smiješi jedna od najuspješnijih godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap