Počeli ste zaboravljati? Mičite očima lijevo-desno i poboljšajte memoriju!

Vladimira Paleček
8. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Ukoliko ste počeli zaboravljati i to vas zabrinjava, pokušajte 30 sekundi pomicati oči vodoravno, s jedne na drugu stranu. Jedno je istraživanje pokazalo kako bi to vašem pamćenju moglo dati novu snagu.

Foto: Pixabay

Istraživanje mozga provedeno na Manchester Metropolitan Sveučilištu pokazalo je kako pomicanje očiju lijevo-desno može poboljšati vašu memoriju .

Naime, nakon što su ispitanici čuli popis riječi, oni među njima koji su prethodno pomicali očima s jedne na drugu stranu 30 sekundi, zapamtili su 10% više riječi od onih koji nisu prethodno ništa vježbali. Čini se kako se radi o načinu na koji mozak prima informacije, te vodoravno micanje očiju tjera dvije polovice mozga na međudjelovanje i komunikaciju, što pomaže pamćenju.

Bolje je ljubiti u lijevu stranu obraza

Iako lijeva i desna polovica mozga imaju slične strukture, različite su im funkcije. Lijeva je strana dominantna i temeljena na logici, dok je desna strana mozga maštovitija.

Budući da desna strana mozga kontrolira lijevu stranu tijela i obrnuto, lijevo je uho u nekim istraživanjima pokazalo kako je ono put emocionalnoj strani mozga, dok je desno uho put logičnoj strani. Tako se, primjerice, desno oko pokazuje najboljim za očitavanje boja, dok je desno stopalo osjetljivije na škakljanje. Što se tiče ljubljenja, bolje je ljubiti u lijevu stranu obraza, a na njoj treba i držati bebe. Potporu ovim idejama daju brojne psihološke studije, ali i proučavanja mozga, kao i istraživanja provedena na pacijentima kojima je mozak bio ozlijeđen.

Stoga, sljedeći put kad zaboravite gdje su vam ključevi od kuće ili se ne možete sjetiti zašto ste ušli u neku prostoriju, zastanite, nasmijte se i zabavite pomičući oči s jedne na drugu stranu, vodoravno i barem tridesetak sekundi. Možda zaista pomogne!

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap