Počela podjela spreminika za biootpad: Što bacamo u smeđu kantu?

Josip Mihaljević
20. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Nakon što su uveli javnu uslugu odvojenog skupljanja otpadnog papira, građani Zagreba će zasebno odvajati i još jednu vrstu biorazgradivog komunalnog otpada. On je do sada zauzimao gotovo trećinu prostora u spremnicima za mješoviti otpad, a već sljedeći ponedjeljak bi nove smeđe kante trebale biti ispražnjene.

biootpad kante

Foto: Screenshot HRT

Prvih 739 kanti već je završilo pred kućama, u Šestinama na obroncima Medvednice, piše vijesti.hrt.hr. Od sada bi građani Zagreba, svako u svojem kućanstvu, trebali odvajati još jednu vrstu  biorazgradivog otpada – biootpad.

On je do sada zauzimao trećinu prostora u ionako pretrpanim spremnicima za mješoviti otpad, a u smeđe kante ćemo bacati sljedeće: ostatke od pripreme hrane, voće, povrće, kruh, ljuske od jaja, vrećice čaja, talog od kave i vrtni te zeleni otpad. No, mliječni proizvodi i ostatci životinjskog porijekla ne bi trebali ići u smeđu kantu.

Novi spremnici trebali bi smanjiti pretrpanost kontejnera, a odvozit će se jednom tjedno. Sama podjela kontejnera potrajat će nekoliko mjeseci, a kanta bi se trebala naći pred svakim kućnim pragom.

“Ja to i delam kod sebe doma, zato mi je baš drago da smo dobili te kante. Ja razvrstavam biootpad. Kad sam bila u Njemačkoj, moj ujak je pral kanticu od  ribe da slučajno ne bude bila… toga kod nas nema, ali vald bude došlo!”, energično je komentirala umirovljenica za HRT.

Počela podjela spreminika za biootpad: Što bacamo u smeđu kantu?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap