Po jednakosti spolova Hrvatska je najlošija u čemu drugomu nego – visini mirovina

Jasmina Grgurić
28. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Najnovije istraživanje Svjetske banke jasno pokazuje da žene ostvaruju samo tri četvrtine prava koje su zajamčene muškarcima. No, kad je u pitanju nejednakost u Hrvatskoj, najlošiji rezultat imamo upravo u našem sektoru, odnosno visini mirovine.

Foto: Pexels

Istraživanje “Žene, posao i zakoni 2019.” prikazuje indeks razlika u spolovima na temelju podataka prikupljanih tijekom deset godina iz 187 zemalja svijeta. Određeni su pomaci po pitanju jednakosti žena i muškaraca ipak napravljeni pa se tako ukupan indeks popeo sa 70 na 75, od 100 bodova. Ipak, taj podatak govori da i dalje samo tri četvrtine žena ima jednaka prava kao i muškarci.

Pa da vidimo gdje stoji Hrvatska.

“Omašili” smo s majkama i umirovljenicama

Usporedbe radi, maksimalnih sto bodova imaju Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Švedska i Luksemburg. Sa  visokih 94,38 bodova, visoko se smjestila i Hrvatska i to uz bok Češke, Italije, Nizozemske, Norveške, Paragvaja i Slovačke koje imaju jednak broj bodova.

Borba za jednakost: Muškarci imaju 400 kuna veću prosječnu mirovinu od žena

Kada je riječ o pojedinim sektorima, imamo maksimalnih sto bodova u svim, osim u dvije kategorije.  U kategorijama zakona koji ženama jamče identičnu slobodu kretanja kao i muškarcima, te pravo na osnivanje tvrtke, jednakost plaća, identičan pravni status bračnih partnera, vodeća mjesta u tvrtkama i upravljanje imovinom, greške nema.

Međutim, “omašili” smo kod zakonske zaštite majki na radnom mjestu, u čemu imamo 80 bodova. Najlošiji rezultat, samo 75 bodova, Hrvatska je pak zabilježila na području zakona koji reguliraju jednakost žena i muškaraca u visini mirovina.

Mirovina žena 400 kuna manja

Da je tomu tako, potvrđuju i statistike. Tako je prosječna mirovina muškarca u Hrvatskoj čak 400 kuna veća nego mirovina žene. Tako umirovljenik ima 2.640 kuna, a umirovljenica 2.228 kuna.

Udovice s niskom mirovinom: Hrvatska ima oko 250.000 žena starijih od 75 godina

Mirovina žena nalazi se ispod prosjeka od 2.405 kuna. Pritom, umirovljenica je 650 tisuća u odnosu na oko 480 tisuća muškaraca od ukupno 1,14 milijuna umirovljenih prema općim propisima.

Mirovine žena niže su zbog lošijih radnih uvjeta, manjih plaća i kraćih godina staža uslijed vremena provedena kod kuće zbog rodiljnog dopusta ili njegovanja člana obitelji. Male pomake od ove godine Hrvatska je pokazala tako što je omogućila dodatnih šest mjeseci staža uračunati ženama, ali i muškarcima, koji su bili na porodiljnom, što će utjecati na nešto više mirovine.

Po jednakosti spolova Hrvatska je najlošija u čemu drugomu nego – visini mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap