Plenković u Saboru brani Beroša: “Veliki broj umrlih umro je s covidom, a ne od covida”

Josip Mihaljević
1. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Danas je na dnevnom redu Hrvatskog sabora prijedlog oporbe o pokretanju pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Danas imamo 216 novih slučajeva i osam preminulih od posljedica zaraze covidom-19. Ukupno je u Hrvatskoj od početka epidemije, prema službenim podacima, virusu podleglo 8034 građana.

Brojke značajno padaju već nekoliko uzastopnih tjedana, a pitanje epidemije i rukovodstva istom danas se preselilo u Hrvatski sabor. Oporba je još prije nekoliko mjeseci počela skupljati potpise za pitanje povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu, a na teret mu stavljaju loše snalaženje zdravstvenog sustava, fijasko s početnom fazom cijepljenja, ali i sumnjiva informatička rješenja platforme za prijavljivanje za cijepljenje. Oporba od Beroša traži ostavku, ali s ministrom je u Saboru bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je najavio da će Beroš ostati ministar.

Zastupnica Katarina Peović premijera je pitala o broju umrlih:

“Što je po vama razlog da je Hrvatska na 15. mjestu u svijetu po broju umrlih od početka pandemije, ako sve tako super-fine kako opisujete. Zašto smo na 15. mjestu u svijetu po smrtnosti od početka pandemije? Zašto imamo 197 umrlih na 100 tisuća stanovnika? Zašto su bolji od nas Kosovo, Srbija, Albanija, Španjolska recimo koja je imala ogromnih problema?

Zašto ako je sve tako kako vi kažete? Zašto smo išli potpuno protiv mišljenja stručnjaka kao što je Ivan Đikić koji je rano upozoravao na drugi val? Izuzetno me zanima što vi mislite o tome”, pitala je Peović.

Plenković: Sačuvali smo naš način života

Premijer Plenković odgovorio je da je hrvatska strategija borbe protiv epidemije “u potpunosti uspjela”:

“Uspjela je na način da smo izbalansirali koncept zdravstvene zaštite, ekonomije, financija, očuvanje radnih mjesta i što je najvažnije našeg načina društvenoga života.

Vlada i ja osobno žalim za nešto više od 8000 naših sugrađana koji su izgubili bitku s covidom-19. Vlada je istodobno zahvalna svim zdravstvenim djelatnicima od ukupno 73 tisuće ljudi koji radi u zdravstvenom sustavu. Po našim procjenama jedna trećina se bavi proteklih godinu i četiri mjeseca s borbom protiv covida-19 i njihov je doprinos nemjerljiv.

Problem o kojem su stručnjaci govorili, ima puno i drugih stručnjaka – je pitanje komorbiditeta, zdravstvenog stanja nacije, starosti nacije i nažalost veliki broj sugrađana koji je umro, umro je s covidom, a ne od covida”, odgovorio je Plenković.

Raspravu možete pratiti ovdje:

Plenković u Saboru brani Beroša: “Veliki broj umrlih umro je s covidom, a ne od covida”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap