Plenković se ugledao na Vučića? Umirovljenicima će dijeliti limune!

Jasmina Grgurić
1. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prije par dana obradovao je umirovljenike najavom da će im pokloniti dvomjesečnu zalihu vitamina C, D i cinka. Nije trebalo dugo proći da i naš premijer ne smisli kako u pandemiji podići imunitet svojim starijim sugrađanima. Plenković je stoga obećao da će im podijeliti dalmatinske limune, a nudi i rješenje za D vitamin.

Ilustracija: Pixabay

Srpski umirovljenici od predsjednika Vučića dobit će dvomjesečnu zalihu vitamina C, vitamina D i cinka kako bi im ojačao imunitet u pandemiji, ali i ublažio gnjev zbog strogih epidemioloških mjera. Vučićeva ideja naišla je na odobravanje starije populacije u Srbiji, ali dodatno je pojačala ljutnju hrvatskih umirovljenika na premijera Plenkovića. Naime, njihovi stariji susjedi i prošle i ove godine dobili su više od sto eura covid dodatka, dok naši još uvijek čekaju. Žele, kažu, barem vitamine.

Dva dana kasnije stigao je i premijerov odgovor kojemu nije trebalo dugo da postigne dogovor s obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima diljem Dalmacije. Država će, naime, od njih otkupiti na stotine tona limuna. Mali gospodarstvenici tako neće morati strahovati za plasman posljednjih ovogodišnjih plodova, a suradnja će se nastaviti i na zimu, čak i ako pandemija posustane.

Limuni će preko županija biti distribuirani svim građanima starijima od 65 godina.

“Srbija nema ni more, ne mogu si oni to priuštiti”

“Vučićeva ideja nipošto nije originalna, samo je bio, možemo to tako reći, brži. Već dugo u Vladi razmišljamo kako ojačati imunitet naših umirovljenika koji od malenih mirovina nemaju baš svaki dan za voće i povrće. Mi ćemo im u svibnju podijeliti zalihu limuna za mjesec dana” – kazao je premijer.

Objasnio je i zašto se odlučio baš na limune, a ne vitamin C kao suplement.

“Mislim da ne treba previše objašnjavati zašto je prirodni, ekološki limun uzgojen na obalama našeg mora bolja opcija nego tableta. Srbija nema ni more ni limune pa si tako nešto ne mogu ni priuštiti, osim sa špricanim i uvoznim voćem trećerazredne kvalitete. Mi imamo najbolju opciju” – dodao je premijer.

Upitne su zasad samo količine, s obzirom da je sezona limuna na izmaku.

Stariji od 65 dobit će jedan limun dnevno

Predsjednik umirovljenicima dijeli neobičan, ali vrlo koristan znak pažnje

“Bit će dovoljno kako bi svaki umirovljenik stariji od 65 godina dobio četiri kilograma limuna, što je kilogram tjedno, otprilike jedan limun dnevno. Ne valja ni s vitaminima pretjerivati. Riječ je o više od 900.000 građana, što je oko 3,6 milijuna kilograma limuna. Država će proizvođačima po kilogramu platiti 10 kuna pa je to za državni proračun trošak od oko 36 milijuna kuna. Dobro će doći i jednima i drugima. Potičemo gospodarstvo, a s druge strane dajemo skromni doprinos zdravlju naših umirovljenika. Na zimu će stići nova tura limuna i to za nekoliko mjeseci” – najavio je Plenković.

Na pitanje o vitaminu D za koji su istraživanja pokazala da je učinkovit u borbi organizma protiv težih posljedica obolijevanja od koronavirusa, Plenković umirovljenicima poručuje:

“Topli i sunčani dani su pred nama, iziđite na zrak po svoju dozu vitamina D, ali ne pretjerujte s izlaganjem suncu i držite razmak” – poručio je umirovljenicima premijer Plenković.

_______________________________

1. april. Ali dobra ideja 🙂

Plenković se ugledao na Vučića? Umirovljenicima će dijeliti limune!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap