Plenković i Pavić: “Mirovine su narasle 6,39 posto, očekujemo i sličan rast sljedeće godine”

Josip Mihaljević
17. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Na današnjoj 119. sjednici Vlade izglasano je povjerenje u Pavićevu mirovinsku reformu. Nakon kratkog izlaganja premijera Andreja Plenkovića i ministra Marka Pavića, šest zakona koji se tiču mirovinske reforme dobili su zeleno svjetlo i time su poslani u saborsku proceduru.

vlada rh

Foto: Vlada RH izglasava mirovinsku reformu | YouTube screenshot

Nekoliko minuta prije samog početka sjednice, novinarima su izjave dali predstavnici sindikata, koji u subotu 20. listopada, upravo zbog ove reforme, organiziraju prosvjed na zagrebačkom Europskom trgu.

Premijer je na današnjoj sjednici Vlade RH paket mirovinskih reformi nazvao “najvažnijim” i posvetio mu nekoliko riječi.

Rijetko kad ga se moglo čuti kako priča o mirovinskoj reformi, taj zadatak je posvetio ministru Marku Paviću u proteklih nekoliko mjeseci, koliko je reforma bila aktualna u javnosti.

“Cilj je bio učiniti hrvatski mirovinski sustav dugoročno održivim, dati našim ljudima primjerene tj. veće mirovine, pokušati odgovoriti demografskim izazovima i promjenama na tržištu rada te gospodarskim prilikama.

Ono što je posebno važno spomenuti je da smo već do sada, dakle u ove dvije godine mandata, ostvarili i više nego što smo u svom programu kazali kada je riječ o povećanju mirovina. Dakle, one su do sada povećane za 6,39 posto, mi smo bili kazali pet posto u cijelom mandatu”, pohvalio se premijer.

Ministar Pavić o reformi:

Nakon toga je u kratkim crtama opisao temeljne konture nadolazeće reforme i dao ministru Paviću riječ da još jednom objasni o čemu se radi.

“Zadovoljstvo mi je danas predstaviti objedinjeni paket cjelovite mirovinske reforme, koji je, kao što je predsjednik istakno, zadnja četiri mjeseca bio na usuglašavanju, na raspravi sa socijalnim partnerima, sa zainteresiranom javnošću, s financijskom industrijom, s koalicijskim partnerima i svima zainteresiranima za mirovine.

Ono što bih svakako htio prvo umiriti hrvatske sadašnje umirovljenike, da su isplate mirovine neupitne, da mogu očekivati daljnje povećanje mirovina i da se apsolutno ne trebaju bojati za svoje mirovine”, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Jednako kao i premijer, istaknuo je da su mirovine u dvije godine njihovog mandata porasle za 6,39 posto te najavio da i sljedeće godine očekuju “sličan” rast.

Dio o mirovinama sa današnje sjednice Vlade možete pogledati i ovdje:

 

Plenković i Pavić: “Mirovine su narasle 6,39 posto, očekujemo i sličan rast sljedeće godine”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap