Plenković je jučer još jednom nahvalio mirovinsku reformu i napao sindikate

Josip Mihaljević
18. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sinoć je objavio kako će novi ministar rada i mirovinskog sustava postati dosadašnji ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović. U konferenciji za medije osvrnuo se na mirovinsku reformu, još jednom s nizom pohvala, a referendum inicijative ’67 je previše’ koji mu je pred vratima komentirao je s visoka.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Premijer je novog ministra mirovinskog Josipa Aladrovića sustava jučer predstavio ovako:

“Novi ministar rada i mirovinskog sustava bit će Josip Aladrović, ekonomist, koji je trenutno ravnatelj Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ima iskustvo u resoru za kojeg će preuzeti odgovornost. Predstavlja jedno od ovih novih osvježenja, jedne nove generacije mladih političara. On je kao i novi ministar uprave 1985. godište”, kazao je.

Nahvalio mirovinsku reformu protiv koje je skupljeno 750 tisuća potpisa

Josip Alardović

Pavić dobio novo ministarstvo, a umirovljenici novog ministra Josipa Alardovića

Novinari su ga pitali ako je već smijenio ministre zbog “percepcije javnosti”, kako to da su u Vladi ostali nepopularni ministar zdravstva Milan Kujundžić i bivši ministar rada mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ovako je Plenković ocijenio rad ministra Pavića i njegovu mirovinsku reformu:

“Što se tiče rada ministra Pavića na jednoj od bitnih strukturnih reformi koju je ova Vlada poduzela, a to je mirovinska reforma koja je bila cjelovita, koja se radila dugo, koja je uključila sve eksperte, koja je uključila konzultacije i sa koalicijskim partnerima i sa sindikatima – vrlo važan detalj – reforma koja je dobila sve pozitivne ocjene svih međunarodnih promatrača, reforma koja je podlegla isto tako jednoj javnoj percepciji i medijskom forsiranju činjenice da je ispalo kao da u pozitivnim zakonskim propisima iz mandata SDP-ove Vlade, a to je da se dobna granica od 67 – dakle ne da do 67 rade svi nego oni koji nisu ostvarili potreban radni staž”, kazao je.

Ponovio je da će oni koji krenu raditi s 19 godina u mirovinu ići sa 60 godina, ali nije napomenuo da bi za to trebao imati kontinuiran radni staž bez rupa u zaposlenju punih 41 godinu.

Bocnuo sindikate, kaže da su instrumentalizirali referendum

Zašto idemo na referendum: Svi neuspjeli pregovori sindikata i Vlade

Zatim je napao sindikate:

“Mislim da ne moram vama posebno tumačiti i javnosti instrumentaliziranost tog referenduma, angažmana svih oporbenih političkih stranaka, baš u vrijeme europskih izbora i stvaranje jednoga dojma da se sada produljuje rok za odlazak u mirovinu na 67, eto voljom možda ministra Pavića ili ove Vlade.

Smisao ove mirovinske je bio da mirovine budu veće, da se riješi diskriminacijski status pojedinih kategorija umirovljenika što smo ispravili, i da trošak mirovinskog sustava bude dugoročno održiv za hrvatski proračun”, kazao je.

Nakon što je odgovorio na pitanje, zahvalio se novinarima i napustio konferenciju za medije.