Pirotehničari sutra pred zgradom Vlade, dobivaju otkaze, a ne znaju ni kako će do mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
3. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Posla u sektoru razminiranja sve je manje, zbog čega je uslijedio val otpuštanja radnika. Opasan, ali donedavno vrlo unosni posao, pretvorio se u egzistencijalnu neizvjesnost, ali i nemogućnost rada do uvjeta za mirovinu. Kako bi vlast potakli na rješavanje problema, Novi sindikat i pirotehničari najavljuju dolazak pred zgradu Vlade sutra (utorak) u 11 sati.​

Razminiranje (Snimak zaslona/Youtube)

Sve manje posla u razminiranju odražava se na sudbinu pirotehničara za kojima je potreba sve manja. Rad je zaustavila i pandemija, a problemi su počeli još početkom godine kada je od ukupno 543 djelatnika, poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu dobilo 58 radnika, što je više od 10 posto u cijelom sustavu, upozorava Novi sindikat u pismu Vladi.

Dodaju da slijedi novi val otkaza od još stotinu ljudi pa su pirotehničari najavili dolazak pred zgradu Vlade sutra (utorak) u 11 sati.

“U nacionalnom programu protuminskog djelovanja, za ovu godinu predviđeno je razminiranje 51 millijun kvadrata, međutim na održanom sastanku s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje u srpnju, obavješeni smo da će se razminirati samo 32 milijuna kvadrata, što znači da već od rujna, gotovo nema posla niti za jednu tvrtku koja obavlja poslove humanitarnog razminiranja jer se neće razminirati 19 milijuna planiranih kvadrata” – pojašnjavaju.

Osim gorućih problema oko smanjena obima posla i otkaza, razgovarati žele i o dinamici samog razminiranja, kao i o izlaznoj strategiji, odnosno prekvalifikaciji i zapošljavanju pirotehničara koji do kraja razminiranja neće steći uvjete za mirovinu, te o iznosu njihove najniže mirovine.

Umirovljenih radnika na poslovima razminiranja trenutno je u Hrvatskoj 568. Prosječna mirovina iznosi im 4.194 kune za u prosjeku 31 godinu staža.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap