Pirotehničari najavljuju prosvjed: Mirovine su nam oko 3.500 kuna, a imamo najviše poginulih

Josip Mihaljević
26. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Novi sindikat jučer je najavio da će organizirati prosvjed pirotehničara na Markovu trgu, nezadovoljni su rezultatima pregovora s predstavnicima MUP-a i poslodavcima, a već je oko 70 pirotehničara zbog nedostatka posla dobilo otkaze.

pirotehničari

Foto: Youtube screenshot

Čelnici Novog sindikata najavili su jučer da će organizirati prosvjed pirotehničara na Markovu trgu, nezadovoljni aktualnim pregovorima s predstavnicima MUP-a i poslodavcima, piše Index.hr.

Upozorili su da je već 70 pirotehničara, zbog nedostatka posla, dobilo otkaze.

Sindikalci su nakon tripartitnog sastanka održanom u Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) rekli da nisu dobili odgovor niti na jedno bitno pitanje, osim što im je potvrđeno da se plan razminiranja zbog nedostatka sredstava ne ostvaruju predviđenom dinamikom. Tako će se neki radovi morati odgoditi.

“Zadnjih smo mjeseci održali nekoliko sastanaka na kojima smo upozorili na trend intenzivnog otkazivanja ugovora o radu. Imamo pouzdane podatke da je već više od 70 pirotehničara dobilo otkaz”, kazao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Otkrio je da su ih još prije mjesec dana uvjeravali kako je situacija dobra i da će posla biti više nego ikada, no sada su im priznali kako posla neće biti jer se MUP nije uspio izboriti za više novaca.

Stoga su najavili javni prosvjed početkom rujna sa zahtjevom da se riješe problemi.

“Jedini kompetentni koji mogu riješiti ovaj problem su premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić i molimo ih da nas više ne izbjegavaju”, poručio je Iveković.

Upozorili na male mirovine, a rade posao s najviše poginulih

Treba im oko 10 milijuna kuna za ovu godinu, a iduće 70 milijuna da bi radili punim kapacitetom koji je predviđen MUP-ovim planom razminiranja. Sindikalci poručuju kako je apsurdno da oni moraju prosvjedovati kako bi Vlada ispunila svoj plan.

Upozorili su i na nedopustivo niske mirovine, koje su najčešće između 3.000 i 3.500 kuna iako se radi o djelatnosti s najviše poginulih na radnom mjestu.

Radnici na poslovima razminiranja, inače, jedna su potkategorija među korisnicima mirovina po posebnim propisima. U ovom trenutku u mirovini ih je 568, u prosjeku su odradili 31 godinu radnog staža, a podaci HZMO-a govore da im je prosječna mirovina 4.194 kune.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap