Piletić: Iznos osobne mirovine i naslijeđenog dijela ići će preko 6.000 kuna

Josip Mihaljević
17. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Ministar rada Marin Piletić objasnio je za HRT što se točno nalazi u izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Kao što je već poznato, glavni dio izmjena odnosi se na obiteljske mirovine, a interesantno je da građani još nisu imali priliku sami pogledati zakon jer isti nije u proceduri javne rasprave.

marin piletić

Foto: Marin Piletić | Mirovina.hr

Ministar rada Marin Piletić gostovao je u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada” gdje je pojašnjavao što se točno nalazi u nadolazećim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Kao što je poznato, najveći dio izmjena odnosi se na novi model obiteljskih mirovina, a Piletić se pohvalio i s dobrim starim usklađivanjem mirovina koje će “ublažiti pritisak inflacije na najosjetljivije skupine.”

Donosimo 10 primjera, evo kako novi model obiteljskih mirovina funkcionira u praksi!

“Korisnicima obiteljske mirovine, otpremnine bračnog druga, iznos je povećan za 10 posto. Do kraja listopada očekuje se da Sabor usvoji predložene izmjene zakona. Ako je korisnik obiteljske mirovine jedan član obitelji, iskoristivost obiteljske mirovine povećava se s postojećih 70% na 77%, za obitelji gdje su dva člana korisnika s 80% na 88%, a za sve gdje su tri ili više članova s 90% na 100% iskoristivosti.

Dokidamo nepravdu i omogućavamo korištenje istovremeno dvije mirovine – uz osobnu i dio mirovine preminulog supružnika, tako da partner ima pravo na 27% te mirovine”, kazao je Piletić za HRT.

Kao što se može vidjeti u primjerima izračuna koje smo objavili, prosječna obiteljska mirovina koja danas iznosi 2.450 kuna povećat će se za 245 kuna, dok će više stotina tisuća umirovljenika dobiti mogućnost uz osobnu mirovinu ostvariti i dio mirovine preminulog.

“Oni koji već koriste obiteljsku mirovinu, mogu se vratiti na svoju osobnu mirovinu i koristiti dodatak od 27% te postoji kategorija koja koristi svoju osobnu mirovinu, a do sada nisu imali pravo na mirovinu preminulog supružnika. I oni će moći dobiti ovih 27%”, kazao je Piletić.

Ministar je već ranije rekao da ne očekuje gužve u uredima HZMO-a početkom godine, ali svjestan je da će biti puno računanja o isplativijoj opciji. Najavio da će svi djelatnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobiti uputu da izađu svima u susret i daju preliminarne izračune.

Ministar je objasnio kako je najveći mogući iznos osobne + dijela mirovine preminulog partnera u ovom trenutku 5.850 kuna što odgovara 80 aktualnih vrijednosti mirovina. Međutim, dok zakonske izmjene stupe na snagu, očekuje se rekordno usklađivanje mirovina pa će i taj limit biti veći:

piletic i hrelja
Piletić i Hrelja otkrili detalje reforme: "Svi obuhvaćeni su na dobitku i to najmanje 10 posto"

“Iznos aktualne vrijednosti mirovine usklađuje se dva puta godišnje, ona trenutno iznosi 73,13 kuna i ograničili smo da je maksimalni iznos kombiniranja tih dviju mirovina 80 AVM. On je trenutno 5.850 kuna, što ne znači da će toliko iznositi i nakon što zakon stupi na snagu. Vjerujemo da bi taj iznos mogao prijeći 6.000 kuna kada zakon stupi na snagu. Ako u kumulativu, osobna plus obiteljska mirovina, imate više od tog iznosa, iznos mirovine bit će limitiran na 80 aktualnih vrijednosti mirovina”, zaključio je ministar Piletić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap