Petrović: “Umirovljenici od vlastitog siromaštva ne prepoznaju još veće siromahe”

Jasmina Grgurić Zanze
13. veljače 2020.
Novosti
A- A+

“Kao da su zaboravili od vlastitog siromaštva i poniženosti prepozna­ti još veće siromahe. Kao da ih obuzima opsesija i jal vlasti­tom nemoći…” – komentira predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović protivnike nacionalne naknade za starije od 65 godina koji nemaju pravo na mirovinu. Oni će primati oko 800 kuna mjesečno, no mnogim se umirovljenicima iz rada to baš i ne sviđa…

Jasna A. Petrović (foto: Tea Ovničević|mirovina.hr)

Predsjednicu Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasnu A. Petrović iznenadio je nedostatak solidarnosti na Facebook stranici “Pokret protiv siromaštva starijih osoba” koju SUH vodi već godinama. Umirovljenici tamo svakodnevno razmjenjuju informacije i komentare vezane uz položaj i prava umirovljenika. No, kod pitanja “nacionalne mirovine” nisu bili složni.

Tako je u početku nazvana nacionalna naknada za starije od 65 godina, što je dovelo do “šumova u eteru”. Jer, ako je mirovina, kako je mnogu dobiti oni koji nisu radili i plaćali doprinose. A ako se isplaćuje iz mirovinskog fonda, onda država time krade od radnika.

jasna petrović
Predsjednica Sindikata umirovljenika objasnila zašto je nacionalna naknada za starije bolja od socijale

“I gle, kad im kažete da to nije mirovina, već socijalna potpora kakva postoji u više od stotinu zemalja u svijetu, da ide iz državnog budžeta, a ne iz mirovinskog fonda, onda kažu da lažete i pogodujete vladajućima. Kao da su zaboravili od vlastitog siromaštva i poniženosti prepozna­ti još veće siromahe. Kao da ih obuzima opsesija i jal vlasti­tom nemoći. Ne postavljaju pitanje iz rakursa promatrača: nije problem što će netko potrebit dobiti pomoć koja mu može omogućiti da barem plaća struju, već je problem što oni sami imaju mizerne mirovine” – piše Petrović u uvodniku novog Glasa umirovljenika.

“Ma to je samo za uhljebe. Opet će dobit oni što imaju i previše, a stvarni ljudi koji ne­maju neće ni dobit.” – komentirao je pomalo nelogično jedan gospodin.

„Groznih li komentara. Nije problem 800 kuna za siromahe, već visina penzije. Pa tako napišite”- kazala je pak jedna osviještena gospođa.

“Tko je to dotakao dno, a tko je učinio promatrački odmak i prepoznao problem? Tko je shvatio da dati siromašnima, ne znači oduzeti oni­ma malo manje siromašnima? Tko je prepoznao da ma­njak promatračkog rakursa rađa jal i još veći očaj i fikciju opće izloženosti ugrozi?” – pita Jasna A. Petrović.

I nacionalnoj naknadi za starije osobe možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap