Petak rezervirajte za Noć muzeja: Ovo su neke od najzanimljivijih izložbi u većim hrvatskim gradovima

Luka Kalac
25. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

U petak, 26. siječnja, započinje dugoočekivana kulturna manifestacija Noć muzeja na temu ‘Muzeji i nova publika’. Iako je iza nas doba u kojem smo u većini događanja sudjelovali online, pojedini muzeji su, iz brojnih razloga, odlučili i ove godine svojim posjetiteljima priuštiti takvo iskustvo. Provjerite neke od najzanimljivijih izložbi u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Vizual manifestacije Noć muzeja 2024. (19. manifestacija po redu)

Noć muzeja 2024. | Foto: Noć muzeja 2024. press kit

Još je malo ostalo do početka mnogima najdraže kulturne manifestacije, Noći muzeja. Ovogodišnja tema je ‘Muzeji i nova publika’, među kojima su svoje mjesto pronašli i umirovljenici. Srećom, iza nas je vrijeme pandemije kada su se muzeji obilazili samo preko digitalnih platformi, ali neki muzeji i dalje će biti dostupni jedino tim putem. Razlog tomu se krije u nesaniranim oštećenjima do kojih je došlo uslijed potresa zbog čega neće otvarati svoja vrata. Ako ćete posjećivati muzeje na Noć muzeja, 26. siječnja, u većim gradovima, svoju preporuku je dala predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, Vlasta Krklec, a više o tome možete pročitati ovdje.

Ovo je popis jednih od najzanimljivijih izložbi u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Zagreb

Arheološki muzej u Zagrebu

Za ovogodišnje izdanje manifestacije ‘Noć muzeja’ u zagrebačkom Arheološkom muzeju održat će se tri izložbe i prigodne radionice za sve uzraste. U muzejskoj suvenirnici posjetiteljima će biti omogućena promotivna prodaja suvenira i publikacija. Imajte na umu kako se ovaj program odvija na dvije lokacije u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19 i Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6.

Gliptoteka HAZU

‘Ivan Meštrović-katalog djela iz fundusa Gliptoteke HAZU’ ime je virtualne izložbe kroz koju će biti prikazano 39 umjetničkih djela Ivana Meštrovića. Ondje će biti predstavljene stilske faze stvaralaštva jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara i akademika Ivana Meštrovića i to kroz prezentaciju njegovih kiparskih djela. U sklopu Noći muzeja 2024. godine će se održati virtualna izložba Gliptoteke HAZU jer je u tijeku konstruktivna obnova Gliptoteke.

Gradska ljekarna Zagreb

Spoj tradicionalnog i modernog utjelovit će Gradska ljekarna Zagreb kako bi povezala staru i novu publiku kroz povijest i baštinu grada Zagreba. Ovo je prvi puta da će posjetitelji imati mogućnost aktivnog sudjelovanja u ljekarničkim procesima u ovoj gornjogradskoj ljekarni. Ne propustite obići stalan postav izložbe koja se nalazi unutar ljekarne ‘K crnom orlu’.

Hrvatski državni arhiv

‘Čudo hrvatske glagoljice’ je naziv izložbe koja će biti pod budnim okom stručnog vodstva, prof. Darka Žubrinića. I dok će odrasli uživati u izložbama, na one najmlađe organizirana je radionica ‘Skriveno blago – igre traženja’ prof. Jasenke Štimac, a zatim i predavanje ‘Vedro lice glagoljice’ Mirne Lipovac. Posjetitelji će moći razgovarati s djelatnicima Arhiva kako bi se informirali o arhivskoj djelatnosti i korištenju arhivskog gradiva. Isto tako, moći će razgledati reprezentativni prostor Arhiva.

Hrvatski muzej arhitekture HAZU

Obilježava se 20. obljetnica smrti jednog od pokretača i prvog voditelja Hrvatskog muzeja arhitekture, Miroslava Begovića i to virtualnom izložbom ‘Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora’ iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU. Njegov interes za oblikovanjem izložbeno-prezentacijskih prostora bit će prikazan kroz niz odabranih projekata i realizacija: Galerija moderne umjetnosti u Zagrebu (diplomski rad, 1952.), paviljon tvornice Đuro Đaković na Zagrebačkom velesajmu (1961/63.), Atelijer Meštrović u Zagrebu (1961/63.), Galerija naivne umjetnosti Hlebine (1963/68.), Moderna galerija u Zagrebu (projekt, 1969/75.) i uređenje dviju trgovina (1957/58.) u središtu Zagreba.

Hrvatski školski muzej

Ako želite obići Hrvatski školski muzej u sklopu 19. izdanja Noći muzeja, vodite računa o tome da se može posjetiti na dvije lokacije i to od 18 do 24 sata, a na oba dvije lokacije će se u vama pobuditi nostalgija. U Galeriji Hrvatskog školskog muzeja ‘Školica za 5’ u Hebrangovoj 5, možete besplatno razgledati izložbu ‘Pioniri maleni – Crtice iz života pionira kroz zbirke Hrvatskoga školskog muzeja’. Od 18 sati započinje i besplatna radionica ‘Zveži rubec kak se šika!’, a od 20 sati posjetitelji će imati stručno vodstvo po izložbi ‘Pioniri maleni’.

Druga lokacija ove izložbe je u Pariškoj sobi, na trećem katu Muzeja suvremene umjetnosti. Ondje će, od 20:30 sati, posjetitelje informirati stručno vodstvo za građanstvo u Pariškoj sobi Hrvatskog školskog muzeja. Od 21 sat započet će muzejska radionica ‘Pišemo krasopisom’.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

U organizaciji Hrvatskog društvu likovnih umjetnika održat će se Bijenale slikarstva. Riječ je o nacionalnoj likovnoj manifestaciji u čijem je fokusu bilježenje scene i pomaka u mediju slikarstva. Naime, ona je pokrenuta s idejom prezentacije aktualnog stanja hrvatskog slikarstva i sučeljavanja s aktualnim europskim slikarskim praksama.

Što se tiče domaćeg slikarstva, bit će prikazan široki presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu s ciljem bilježenja aktualne 2-godišnje produkcije. Kako bi ih usporedili s europskim slikarskim praksama, u okviru Bijenala slikarstva izložit će se i djela inozemnih autora. Pomoću njih će se predstaviti presjek slikarske scene Berlina.

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg izdanja Noći muzeja, ‘Muzeji i nova publika’, za najrazličitiju muzejsku publiku u Kabinetu grafike HAZU-a bit će predstavljene tri virtualne izložbe. Iz opusa Slavka Šohaja, razgledavat će se Izbor crteža iz fundusa Kabineta grafike HAZU, a isto tako će biti predstavljena i djela iz fundusa Kabineta grafike HAZU-a Nives Kavurić-Kurtović . posljednja od tri virtualne izložbe bit će ona ‘Fantastični svijet’ Borisa Dogana.

Klinika za psihijatriju Vrapče

Povijest psihijatrije u Hrvatskoj će biti prezentirana kroz stalni postav Muzeja i izložene eksponate. Posjetitelji će moći saznati i specifičnu priču ove bolnice koja je stara gotov stoljeće i pol, točnije 144 godine. Kako bi uprizorili njezin razvoj kroz povijest te upoznali javnost s nekim njenim poznatim pacijentima, u Klinici za psihijatriju Vrapče će izložiti stare fotografije koje dokumentiraju tadašnji život.

Kako bi osnažili pojedince koji svakodnevno vode neprestanu bitku s psihičkim problemima, u Galeriji ‘Slava Raškaj’ bit će postav izložbe vezane uz paneuropski projekt:’The Vibrant Mind: Exploring Mental Health Through Artistry’. Na njoj će umjetnici različitih psihičkih stanja izlagati svoje radove diljem Europe.

Kraš čokolade
Bili smo u Muzeju čokolade u Zagrebu, a posebno su nas oduševili retro omoti čokolada i jedna neobična priča

Muzej čokolade Zagreb

Za razliku od većine izložbi koje započinju od 18 sati, ‘Izložba Re/interpretacija ljubavi’ započinje od 10 sati i traje sve do 23 sata. U pitanju je tematska, žirirana izložba članova Sekcije za keramiku, porculan i staklo ULUPUH-a, a njezin fokus je na ljubavi.

Kako su i sami naveli, ljubav je sveprisutna, ali se u današnjem svijetu pokušava ogoliti na puko zadovoljstvo, rafiniranu i estetiziranu ideju ljubavi, bez mogućnosti da se u toj ljubavi doživi bol, zanos i pravu pokretačku ili stvaralačku snagu. Takva ljubav ostaje isprazna komodificirana verzija sebe same. Kako bi se pomoću ove izložbe reinterpretirala ljubav i dalo joj neko novo značenje, izabrano je 13 radova članova Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a.

Muzej grada Zagreba

U Muzeju grada Zagreba posjetitelji će moći razgledati stalni postav, a za one koji su već upoznati s tim sadržajem, organizirane su dvije izložbe; izložba o životu i radu Cate Dujšin Ribar, ‘Catino 20. stoljeće’ te izložba ‘Lanterna plinska, tak’ imam te rad’. Čak tri stručna vodstva će održati Vesna Vukelić Horvatić, kao autorica izložbe ‘Catino 20. stoljeće’. Isto tako, planira se i predstavljanje knjige ‘Kibici Purgera’ koju, kao autor potpisuje Ivica Šute. Treba dodati kako je Muzej grada Zagreba pokrenuo escape igru ‘Blago Crne Kraljice’ na Noć muzeja i u njoj možete uživati sa svojim unucima od 18 do 1 sat.

Muzej Mimara

Prije svega, zgrada Muzeja Mimara je u procesu obnove pa će posjetiteljima biti omogućena virtualna izložba. Tim povodom će posjetitelji će imati priliku iskusiti virtualne šetnje muzejom, muzejskog bloga sa zanimljivim pričama iz muzeja, kataloga virtualnih izložbi i brojnih raznorodnih aktualnih izložbi.

Vizual manifestacije Noć muzeja 2024. (19. manifestacija po redu)
Ovogodišnje izdanje Noći muzeja pred vratima: 'U manjim sredinama mnogi su nam rekli da žive za tu manifestaciju'

Split

Državni arhiv u Splitu

Ove godine u sklopu Noći muzeja posjetitlji će moći razgledati sačuvane stvari sa snimanja kultne serije ‘Velo misto’. Bajamontijeva fontana, originalna skica scenografije serije scenografa Dušana Jeričevića, originalni crtež s uvodne špice serije našeg poznatog slikara Ljube Ivančića, osobne stvari Miljenka Smoje (fotografije, dokumenti, karikature, pisaće mašine, kapa, očale i drugo), najstarije sačuvane stvari vezane uz NK Hajduk koje se čuvaju u Kući slave splitskog sporta, dijelovi stare splitske nošnje bit će izložene u sklopu ovogodišnjeg izdanja manifestacije. nakon toga uslijedit će tri videointervjua s glumcima: Aljošom Vučkovićem, Duškom Valentićem i Helenom Papić.

Podsjećamo kako je izložba održana u DAST-u od 10. listopada do 22. prosinca 2023. godine. S obzirom na to da ju je posjetio velik broj građana, a ogromnog interesa publike, bit će uključena u Noć muzeja i to po prvi put.

Galerija umjetnina

U splitskoj Galeriji umjetnina posjetitelji imaju priliku razgledati izložbe ‘Petar Jakelić: Retrospektiva’ i ‘Saeri Kiritani: Zlatni snovi’, uz postav zbirke. Isto tako, u muzejskom dućanu moći će se kupiti izdanja Galerije umjetnina po promotivnim cijenama. Program započinje u 17 sati uz posjet retrospektivnoj izložbi Petra Jakelića, a dva sata kasnije, u 19 sati, posjetitelji će moći upoznati umjetnicu Saeri Kiritani. Od 21 sat se na prvom katu otvara izložba ‘Rastavi, sastavi, nastavi’ u postavu zbirke Galerije umjetnina.

Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Od 19 sati otvara se izložba ‘Evo me – 50 godina maskote splitskog sporta’ za sve ljubitelje sporta. Posjetitelji će biti oduševljeni ekskluzivnim iznenađenjem u 20 sati. nakon iznenađenja, izložbu ćete moći istraživati do 23 sata.

Hrvatski dom Split

Zbog Noći muzeja, od 17 do 23 sata svoja vrata otvara i Hrvatski dom Split. Ondje će posjetitelji moći razgledati izložbu fotografija koncerata u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića iz 2023. godine. Riječ je o djelima koncertne fotografkinje Hrvatskog doma Split Maje Prgomet. Nakon izložbe će uslijediti i video projekcije koncerata u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića.

Hrvatski pomorski muzej Split

Posjetitelji Hrvatskog pomorskog muzeja će u Noći muzeja imati priliku razgledati postav vojnog i trgovačkog pomorstva. Valja naglasiti kako je to posljednja prigoda i za razgledati gostujuću izložbu Muzeja Grada Umaga ‘Mreže i udice’. Cjelokupnom doživljaju doprinijet će i glazbeni nastupi učenika osnovne glazbene škole ‘Lovro pl. Matačić’ iz Omiša koji će svirati od 19 do 20 sati.

Nakon njih slijedi nastup gudačkog kvarteta ‘Bozzotti’ koji će započeti u 21 sati i trajat će do 22:30. Povodom otvorenja vrata muzeja, od 17 do 18 sati će biti organizirana radionica za najmlađe ‘Istraži muzej. Već u 18:30 sati osoblje muzeja će predstaviti donaciju maketa brodova Dalmatinskog kolekcionarskog društva ‘Diokles’. Ako želite uživati u pogodnostima muzejske VR dvorane, na to se možete spremiti od 18 sati gdje će primati posjetitelje svakih pola sata. imajte na umu kako je za muzejsko VR iskustvo potreban prethodni upis.

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

U sklopu ovogodišnjeg izdanja manifestacije Noć muzeja, možete posjetiti crkvicu sv. Jere i pustinjački stan na Marjanu uz stručno vodstvo od podne do 15 sati. Ispred sjevernih vrata Muzeja bit će organiziran prijevoz e-minibusom. ‘Bellatores Chroatorum’, ‘Knez iz Bojne’, ‘Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika’, ‘Crkvine – Cista Velika i izložba fotografija Zorana Alajbega ‘Crljivica’, i ‘Ranoromanički natpisi grada Splita’ u lapidariju Muzeja su izložbe koje će posjetitelji moći razgledati u Noći muzeja. Zanimljivo je i to da će iz programa 7. MFAFa biti prikazana dva filma: ‘Mehanizam s Antikitere’ (30-minutni film) i 1001 lica Palmire (52-minutni film). Pored svega, za one željne glazbe nastupit će i kvartet saksofona ENDeM.

Osijek

Muzej likovnih umjetnosti

U suradnji s lokalnim udrugama, volonterima i Ukrajincima u Osijeku koji su došli iz te, ratom pogođene zemlje, održat će se 19. Noć muzeja u muzeju likovnih umjetnosti. Zanimljiv i pomno osmišljen program Muzeja likovnih umjetnosti neće razočarati nikog, od najmlađih do najstarijih uzrasta. Vrata muzeja bit će otvorena za javnost od 18 sati te će posjetitelji uživati u izmjeni fascinantnog sadržaja i u ponekom iznenađenju.

Više o programu Noći muzeja možete pogledati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap