Peović se obrušila na vojne mirovine: “S ovakvim rastom broja veterana, HDZ bi srušio i proračun Kine”

Jasmina Grgurić
3. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Saborska zastupnica iz redova Radničke fronte, Katarina Peović, postala je članicom saborskog Odbora za ratne veterane. Odmah po dolasku na tu funkciju, obrušila se na vojne mirovine, rekavši kako bi s ovakvim sve većim porastom broja veterana HDZ uspio srušiti i proračun Kine.

Katarina Peović Foto: Radnička fronta

“Prvo što me zanima je kako je moguće da 25 godina nakon rata broj veterana i dalje raste i kakve beneficije imaju veterani iz 2000-ih. S ovakvim rastom broja veterana, HDZ bi bez problema srušio i proračun Kine” – kazala je Katarina Peović iz Radničke fronte nakon što je imenovana članicom saborskog Odbora za ratne veterane.

Peović je priložila i grafikon koji prikazuje kako broj stanovnika u posljednjih četvrt stoljeća pada, dok broj branitelja raste. Tako je od 1996. godine Hrvatska ostala bez gotovo pola milijuna stanovnika, dok je dobila jednak broj branitelja kojih je danas preko pola milijuna, odnosno 200.000 više nego po završetku Domovinskog rata.

Provjerite kako se kreću povlaštene mirovine domobrana i NOB-ovaca

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, imamo 71.107 braniteljskih mirovina koje u prosjeku iznose 5.953 kune za prosječnih 18 godina staža. To su mirovine isplaćene prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, pri čemu je uglavnom riječ o invalidskim i mirovinama koje se isplaćuju obiteljima poginulih branitelja.

Druga kategorija su braniteljske mirovine priznate prema općim propisima, a određene prema ZOHBDR-u. Takvih umirovljenih branitelja je 44.621, a mirovina im je dvostruko manja te iznosi 2.790 kuna za prosječnih 28 godina staža. Takve braniteljske mirovine proizlaze najvećim dijelom iz rada uz povlastice dobivene za vrijeme provedeno na ratištu.

Inače, saborski Odbor za ratne veterane bavi se zaštitom prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, ali i zaštitom vojnih i civilnih invalida Domovinskog rata te veterana iz Drugog svjetskog rata te, uz ostalo, i bivših političkih zatvorenika na način da sudjeluje u politikama i donošenju zakona i propisa.

Peović se obrušila na vojne mirovine: “S ovakvim rastom broja veterana, HDZ bi srušio i proračun Kine”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap