Papa objavio poruku za nadolazeći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Josip Mihaljević
15. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Papa Franjo prošle je godine ustanovio Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, a danas je objavio koja će biti tematska poruka u obilježavanju dana ove godine. Dan se slavi 24. srpnja a papa poziva starije da budu predvodnici revolucije – nježnosti.

papa franjo

Foto: Unsplash

Papa Franjo prošle je godine utemeljio Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji se obilježava 24. srpnja. Danas je objavio tematsku poruku ovogodišnje proslave poziva sve starije da postanu predvodnici “revolucije nježnosti”, piše vaticannews.va.

“Blagoslovljena kuća u kojoj živi starija osoba! Blago obitelji koja pridaje čast starijima!”, poručio je papa koji ovogodišnju temu Svjetskog dana starijih crpi iz psalma “Rod donose i u starosti”. Starost je vrijeme života koji nije lako razumljivo, čak ni starijima, dodaje papa. Upozorava da brzi tempo svijeta ne ostavlja alternativu osim implicitnog prihvaćanja ideje da su stariji ljudi beskorisni. Međutim, naglašava kako starenje nije osuda, nego blagoslov.

Papa Franjo utemeljio Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba

“Uz starost i sijedu kosu, Bog nam i dalje daje žar života i čuva nas da zlo ne pobijedi. Vidjet ćemo da je starenje više od prirodnog starenja tijela ili neizbježnog protoka vremena, već dar dugog života. Starenje nije osuda, već blagoslov”, poručio je Sveti Otac.

Starijima je poručio da vode brigu o sebi i da ostaju aktivni što vrijedi i za duhovni život. A osim odnosa s Bogom, tvrdi da treba njegovati odnose s drugima, obiteljima, siromasima i patnicima.

“Ove stvari će nam pomoći da se ne osjećamo kao obični promatrači, koji sjedimo na svojim trijemovima ili gledamo kroz prozore, dok se život odvija posvuda oko nas. Umjesto toga, trebali bismo naučiti posvuda razlučiti Gospodinovu prisutnost”, nastavlja papa.

Starost je nova misija, a papa moli starije da postanu predvodnici revoluciji nježnosti. Kaže da imaju veliku odgovornost, a to je da budu učitelji mirnog i pažljivog načina života prema najpotrebitijima.

“Nije ni slučajno da se rat vraća u Europu u vrijeme kada izumire generacija koja ga je doživjela u prošlom stoljeću. Ove velike krize riskiraju da nas anesteziraju na stvarnost drugih “epidemija” i drugih raširenih oblika nasilja koji prijete ljudskoj obitelji i našem zajedničkom domu”, zaključuje papa.

papa franjo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap