Ozbiljan “energetski” dodatak: Danci umirovljenicima pripremili 5.000 kuna po osobi

Josip Mihaljević
24. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Inflacija u Danskoj još nije prešla dvoznamenkastu razinu, ali Vlada umirovljenicima sprema pozamašnu isplatu “energetskog” dodatka. U Hrvatskoj je većina umirovljenika dobila 400 kuna dodatka, dok će u Danskoj prosječna isplata iznositi više od 5.000 kuna.

danska

Foto: Nyhavn, jedna ulica u Kopenhagenu | Pixabay

Parlament u Danskoj odlučio je kako će zbog inflacije i rasta cijena starijim građanima podijeliti 3,1 milijardu danskih kruna (danske krune i hrvatske kune vrijede otprilike jednako) kako bi ublažili rast cijena, piše Reuters.com.

Starijim Dancima uskoro na račune sjeda nešto više od 5.000 kuna. Detalji isplate još nisu poznati, a vjeruje se kako će iz nje biti isključeni umirovljenici s većim prihodima.

“Danska ekonomija fundamentalno je jaka, ali se suočavamo s izazovima inflacije zbog Putinovog rata u Ukrajini. Drago mi je da smo u situaciji da možemo pružiti ruku pomoći onima koji su najviše pogođeni s poskupljenjima”, poručio je danski ministar financija Nicolai Wammen.

U danskom paketu stižu i niži porezi za energente. Međutim, nisu svi sretni s ovakvim ishodom. Tamošnja centralna banka negodovala je zbog ove isplate te upozoravaju da bilo kakva podijela novca može samo stvoriti dodatan pritisak na rast cijena.

 

Ozbiljan “energetski” dodatak: Danci umirovljenicima pripremili 5.000 kuna po osobi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap