Ovrha na mirovinu u 2018. za tisuću manje, obustavu i dalje ima trećina umirovljenika

Jasmina Grgurić Zanze
13. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Svaki treći umirovljenik u Hrvatskoj ima neku vrstu novčane obustave na mirovinu. Dok je ukupni broj svih vrsta obustava oko 356.000, ovršenih umirovljenika je svega oko 26.000. Prije sedam godina bilo ih je gotovo dvostruko više, a razloge jednim dijelom treba tražiti u izmjenama Ovršnog zakona.

U Hrvatskoj prema izračunu HZMO-a trećina umirovljenika ima obustavu Foto: Pixabay

Prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje, u Hrvatskoj trenutno oko 26.000 umirovljenika ima ovrhu na mirovini, dok gotovo trećina ukupnog broja penzionera, njih oko 330.000 ima i neke druge oblike obustava na mirovinu. Broj ovrha u kontinuiranom je padu kroz posljednjih sedam godina. Tako je 2011. bilo više od 41. 000 ovršenih umirovljenika. U odnosu na prošlu godinu, prva tri mjeseca 2018. pokazuju također manji broj ovrha, ali nešto više korisnika, kao i ukupnog broja ustega na mirovinskim primanjima.

Prisilna naplata režija i kredita

Pritom, najučestalije su ovrhe koje se odnose na prisilnu naplatu režijskih troškova, neplaćenih kredita te ostalih tražbina između fizičkih osoba uz ostalo. S druge strane, naknada štete zbog narušenog zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknada štete po osnovi izgubljenog uzdržavanja zbog smrti davatelja uzdržavanja smatraju se, pojašnjavaju iz HZMO-a, kao kvalificirane tražbine.

Podaci HZMO

Jedan od razloga sve manjeg broja ovrha treba potražiti u izmjenama Ovršnog zakona. Riječ je o izmjeni koja je omogućila izravnu naplatu na novčanim sredstvima na računima ovršenika, koju ovrhovoditelji prihvaćaju u većem broju, u slučajevima kada je moguće pokrenuti prisilnu naplatu preko FINA-e bez provedbe ovršnog postupka. Također, tu je i izmjena Ovršnog zakona iz 2014. kojom u sudskoj ovrsi nije dopuštena ovrha na stalnom novčanom primanju koje se isplaćuje preko banaka.

Prisilne naplate zbog uzdržavanja i naknade štete

Međutim, izmjenama Ovršnog zakona u kolovozu 2017. iznimno se dopušta ovrha na stalnim novčanim primanjima koja se isplaćuju preko banaka, zbog namirenja po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete zbog narušenog zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete po osnovi izgubljenog uzdržavanja zbog smrti davatelja uzdržavanja, što pak može utjecati na blagi porast ukupnih ovrha u Zavodu.

Tako je u odnosu na 2017. godinu 1.163 ovrha manje, dok je ukupnih obustava na mirovinu 58 više, a njihovih dužnika 159 više.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap