Ovog umirovljenika zovu “čovjek sa zlatnom rukom”: Njegova krv spasila je preko dva milijuna djece

Josip Mihaljević
22. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Australski umirovljenik James Harrison nosi nadimak “čovjek sa zlatnom rukom.” Njegova krv ima rijetka antitijela koja se koriste za izradu posebnog lijeka koji se daje majkama u riziku od razvijanja hemolitičke bolesti, a zbog čestih donacija može se pohvaliti da je upravo njegova krv spasila preko dva milijuna djece diljem svijeta.

umirovljenik krv

Foto: James Harrison | Youtube screenshot

James Harrison (83) australski je umirovljenik i jedan od najpoznatijih donatora krvi u svijetu. U djetinjstvu je moram na opasnu operaciju prsa zbog čega su mu trebale velike količine donirane krvi. Kada je shvatio da je krv stranaca diljem svijeta spasila njegov život, obećao je da će svijetu vratiti uslugu i počeo je donirati krv čim je postao punoljetan.

Ispostavilo se da njegova krv ima rijetka antitijela od kojih se može napraviti lijek ‘anti-D’ koji se daje majkama čija je krv u riziku razvijanja hemolitičke bolesti djeteta tijekom trudnoće. U toj bolesti zbog nepodudaranja krvi majčina antitijela napadaju još nerođenu djecu, ali s lijekom se problem može izbjeći.

Harrison je krvnu plazmu donirao preko 1.100 puta od punoljetnosti. Od njegove krvi napravljen je ogroman broj lijekova, oko tri milijuna, koji su administrirani australskim majkama s rizikom od razvijanja bolesti. Zahvaljujući njemu, preko 2,4 milijuna djece je rođeno živo i zdravo.

Krv je prvi puta donirao 1967. godine kada je Australija pokrenula nacionalni program za pronalazak donatora s ovim antitijelima. Prije nego je program zaživio, hemolitička bolest djeteta ubijala je tisuće nerođene djece svake godine.

Australski “bazen” ljudi s ovim antitijelima vrti se oko 200 ljudi, a otprilike 17 posto australskih trudnica treba ovakav lijek kako bi im djeca bila rođena živa i zdrava. Nažalost, gospodin Harrison više ne može donirati krv. Zadnji puta je to napravio prije tri godine, ali zbog dobnih restrikcija više ne može davati krv.

“Ovo je tužan dan za mene. Kraj dugačkog puta.  Nastavio bih donirati krv kad bi mi dopustili”, poručio je tada australskim medijima.

 

Ovog umirovljenika zovu “čovjek sa zlatnom rukom”: Njegova krv spasila je preko dva milijuna djece
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap