Ove umirovljenice znaju što je offside, osnovale su nogometni klub u kojem igraju samo bake

Josip Mihaljević
17. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Godine nisu prepreka 60-godišnjoj Ramuti Kartavičienei iz Litve koja je osnovala nogometnu momčad koja se u potpunosti sastoji od – baka! Dodaje kako je neizmjerno ponosna na činjenicu da ovaj sport ujedinjuje tri generacije žena u njenoj obitelji. Njena priča dio je UEFA-ine kampanje #EqualGame (jednaka igra) i savršen je primjer kako invalidnost, religija, seksualnost ili etničnost i društvena pozadina nisu prepreke igranju i uživanju u nogometu.

bake nogomet

Foto: Ramute Kartavičiene na nogometnoj utakmici | Foto: Youtube screenshot

Ova umirovljenica oduvijek je voljela nogomet, ali sada, u mirovini, još više nego ikada. On je u pravom smislu ujedinio njihovu obitelj. “Nogomet je stvarno moćna stvar. U našoj obitelji on ujedinjuje tri generacije: moje unuke, moju djecu i mene, njihovu baku”, kaže. “Sve smo sretne šutajući loptu okolo i postali smo ujedinjena obitelj”. Ljubav prema nogometu gaji od malih nogu, ali životne obaveze i posao su je sprječavali da se ovom sportu posveti onoliko koliko je željela.

Joga bonita – predivna igra

Nogometni sport u njihovoj obitelji ima veliku ulogu, a baka Ramute je u malom gradiću Keturvalakiaiu osnovala nogometnu ekipu koja se sastoji isključivo od baki.

Postići to bilo je relativno jednostavno, ali bilo je i prepreka. “Mi smo odlučile igrati nogomet i evo nas, igramo”, Ramute objašnjavau. Prvi put kada su došle u lokalni nogometni klub trener ih je pitao što one rade tamo, kao, žene su. Ramute je 30 godina prije toga radila kao policajka i nije imala namjeru posustati.

Prvotno ih je u ekipi bilo samo petero, a nakon što su nastavili igrati sve više baka im se pridružilo. Ramute je vođa ekipe i na terenu pokazuje natjecateljsku strast koja je vrlo dobro poznata svima koji su šutali loptu, a sadašnji cilj joj je privući što više umirovljenica da zaigraju nogomet.

“Ženski nogomet ima ogroman potencijal i mi radimo na tome da ljudi promijene svoju percepciju”, kaže UEFA-ina šefica ženskog nogometa Nadine Kessler. “Bilo da igrate u finalu UEFA-inog ženskog EURO kupa ili u parku sa svojim prijateljima, nogomet vam može pružiti toliko pozitivnih stvari i jako sam sretna što Ramute pomoću nogometa utječe ne samo na sebe i svoju obitelj, nego i na žene njene dobi”, izjavila je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap