Ovaj saziv Sabora postavio je rekord: Nikad više ‘preletača i žetončića’

Josip Mihaljević
20. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Deveti saziv Sabora u ponedjeljak je glasao o svom raspuštanju, a u tri i pol godine uspjeli su srušiti nekoliko neslavnih rekorda. Čak 35 zastupnika je mijenjalo svoj klub, a 24 i stranku.

sabor

Foto: Youtube screenshot

Nedavno raspušteni 9. saziv Hrvatskog sabora srušio je rekorde u broju političarki i političara koji su mijenjali klubove, ali i stranačku pripadnost, piše faktograf.hr.

Nikad više žetončića

vlada bandić
Ima li Vlada većinu? Bandić ucjenjuje Plenkovića oko štrajka prosvjetara

Prema podacima Parlametra, alata koji olakšava praćenje rada Hrvatskog sabora, čak 24 zastupnika promijenilo je stranku. Jedan od prvih “preletača” bio je HSU-ovac Kažimir Varda koji je i prije nego što se Sabor konstituirao svoj potpis dao HDZ-ovoj većini.

Čak 24 zastupnika su tijekom ovog saziva promijenili političku stranku, a njih 35 je mijenjalo klub saborskih zastupnika u kojem su djelovali.

Prisjetimo se samo 2017. godine kada je HDZ zbog afere Agrokor izbacio Most iz vladajuće koalicije. Samo mjesec dana kasnije, HDZ je u ime političke stabilnosti koalirao s HNS-om (a HNS je u sabor ušao u koaliciji s SDP-om). Tada je HNS napustilo šest zastupnika (osnovali su Glas), a HDZ je morao pojačati parlamentarnu većinu uz pomoć zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Bandić je na izborima osvojio jedan mandat, a onda je u Saboru u svoj klub privukao nekoliko manjinaca. U iduće dvije godine Bandić je skupljao sve veći broj zastupnika koji su odlazili iz matičnih stranaka.

Najviše “preletavača” dolazi iz redova SDP-a. Ukupno osam ih je napustilo klub, a šestero završilo u vladajućoj koaliciji.

Kroz ovaj saziv sabora prošlo je ukupno 208 zastupnica i zastupnika.

Pernarovština, djetinjaste svađe, umalo i fizički obračuni

Ipak je snimljeno: Premijer Plenković krenuo na Grmoju, ali je zaustavljen

Saborski zastupnici su u ovom mandatu eksplodirali na društvenim mrežama, tako da su detalji iz rasprava, govori i prijedlozi preplavili njihove stranice. Isto tako, zabilježeni su i viralni momenti poput izbacivanja Ivana Pernara iz sabornice, kao i potezi ministara tankih živaca od kojih je sigurno najbolji ministar obrane Krstičević koji je ljutito bacio poklonjenu igračku nakon propale nabave borbenih zrakoplova.

Najmanje dva puta je umalo došlo do fizičkog obračuna. Prvo je premijer Plenković nasrnuo na Mostovog Nikolu Grmoju, a kasnije je Branimir Bunjac prijetio saborskoj straži da neće živi izaći iz sabornice.

 

Ovaj saziv Sabora postavio je rekord: Nikad više ‘preletača i žetončića’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap