Ova četiri grada u Hrvatskoj imaju više od dva radnika na svakog umirovljenika

Jasmina Grgurić
23. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Kriza se dosad nije znatnije odrazila na omjer radnika i umirovljenika u Hrvatskoj, koji je konstantno loš. Slika je najlošija po županijama zbog nerazvijenih i ruralnih krajeva s većim brojem starijeg stanovništva. No, pronašli smo četiri grada u kojima živo više nego dvostruko veći broj zaposlenih u odnosu na penzionere.

Ilustracija Foto: Mirovina.hr

Omjer zaposlenih i umirovljenih građana u ožujku pao je u “korist” umirovljenika, ali samo za 0,01 posto te sada na jednog umirovljenika dolazi 1,23 radnika. Podaci su to za prvi mjesec krize izazvane koronavirusom u ožujku, a za očekivati je da će za travanj slika biti još nepovoljnija. Prema statistici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u ožujku je bilo 12.423 radnika manje nego mjesec dana ranije pa ih je tako 1.529.905 (1.542.328 u veljači) dok je umirovljenika 1.243.681 (oko 250 više nego u veljači).

Kako stojimo s radnicama i umirovljenicima po županijama, pisalo smo već nekoliko puta. Najgore je u Sisačko-moslavačkoj županiji koja ima oko četiri tisuće više penzionera, nego zaposlenih te je jedina u minusu. U stopu je prati Karlovačka županija koja je na granici izjednačenosti, a podjednak broj je zapravo u većini županija, što se može vidjeti u tablici HZMO-a.

Hrvatska je imala četiri radnika na jednog umirovljenika, a danas je taj omjer gotovo izjednačen

Najbolje je u Međimurskoj, Istarskoj i Varaždinskoj županiji koje imaju najviše zaposlenih stanovnika u odnosu na one umirovljene. No, zanimljivo je pogledati kako kotiraju pojedini gradovi koji uvelike odskaču od cjelokupne županijske slike. Tako neki od njih imaju čak dva i pol puta više radnika nego umirovljenika.

Varaždin ima najpovoljniji omjer, 33.366 radnika na 13.050 umirovljenika (omjer 2,56). Na razini cijele županije jedan je zaposleni manje na jednog penzionera. Na drugom mjestu je Čakovec sa 20.390 naprema 8.278 umirovljenih građana (omjer 2,46). Treći je Zabok s omjerom 2,28, što odudara od cijele Krapinsko-zagorske županije s omjerom od svega 1,15. Na četvrtom  je mjestu tek Zagreb s omjerom 2,25. U metropoli živi 462.415 radnika i 205.156 umirovljenika.

Najlošije je pak u Velikoj Gorici gdje je 15.821 radnika i 15.129 umirovljenika te u Vukovaru gdje je omjer 1,18.

Statistički podaci HZMO-a

Ova četiri grada u Hrvatskoj imaju više od dva radnika na svakog umirovljenika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap