Otvoren novi rok za covid dodatak, donosimo sve detalje: Nova šansa za ostvariti 400-1200 kuna

Josip Mihaljević
30. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Vlada je na današnjoj sjednici otvorila novi rok za isplatu covid dodatka. Umirovljenici koji nisu ostvarili isplatu imaju novih mjesec dana za dostaviti dokaze HZMO-u, a isplata se očekuje u prosincu.

novac

Foto: Unsplash

Kao što smo i najavili, Vlada je na današnjoj sjednici otvorila još jedan rok za isplatu covid dodatka umirovljenicima koji do sada nisu ostvarili to pravo. Izmjenom ‘Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19’ predsjednik vlade Andrej Plenković je svojevrsno umirovljenicima čestitao Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava sutra, 1. listopada.

Najvažnije stvari iz ove odluke:

kune i euri
Tko ima, a tko nema pravo na covid dodatak u trećoj isplati?
  • cilj je obuhvatiti umirovljenike koji ili dio mirovine primaju iz inozemstva, ili imaju inozemnog staža, a ne primaju mirovinu iz inozemstva i koji u srpnju nisu ostvarili pravo na covid dodatak
  • dokaz o iznosu inozemne mirovine ili izjavu da od inozemnog staža ne primaju stranu mirovinu moraju HZMO-u dostaviti do 30. studenog 2021. godine
  • isplata će biti u prosincu 2021. godine
  • tiskanica koju Zavodu trebate dostaviti izgleda OVAKO

Evo što je o tomu kazao državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Jelić:

“Za korisnike inozemnih mirovina bio je propisan rok do 30. lipnja 2021. za dostavu podataka o iznosu inozemne mirovine kako bi im se isplatio takozvani covid dodatak u srpnju ove godine.

Unatoč tomu što su sve informacije o isplati bile kontinuirano prezentirane svim sredstvima javnog priopćavanja i dostupne u svim ustrojstvenim jedinicama te na mrežnim stranicama HZMO-a; iz različitih razloga, primjerice bolesti, neupućenosti, nedostatka informatičke pismenosti, privremene odsutnosti i slično, pojedini korisnici inozemnih mirovina nisu u propisanom roku dostavili dokaze o inozemnoj mirovini.

S obzirom da je zbog propuštanja roka identificiran znatan broj korisnika koji bi ispunjavali uvjete za isplatom covid dodatka, predlaže se otvaranje novog roka do 30. studenog 2021. godine za dostavu dokaza o korištenju inozemne mirovine.

Time bi se osigurala pravna osnova za naknadnu isplatu covid dodatka korisnicima koji ga nisu ostvarili zbog propuštanja roka”, kazao je Jelić.

HZMO platni razredi

Foto: mirovinsko.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap