Otvoren je novi Klub umirovljenika u Zagrebu, saznali smo detalje

Ana Kanazir
24. veljače 2023.
Novosti
A- A+

U siječnju je otvoren novi Klub umirovljenika u Zagrebu pri Udruzi Inkubator sreće na području Remetinca. Kako smo saznali od predsjednice navedene Udruge, Danijele Medaković, neke su se aktivnosti već održale, dok su ostale tek u povojima. Na ovaj će način umirovljenici iz kvarta imati priliku za druženje, učenje novih stvari i odlazak na razne izlete, a samim time će to utjecati na poboljšanje kvalitete njihovog života.

Umirovljenici stoje i poziraju za vrijeme obilaska grada

Umirovljenici u obilasku grada | foto: Klub umirovljenika, privatna arhiva

Kako nam je rekla Danijela, umirovljenici su na spomen otvaranja Kluba reagirali odlično, a odmah su otkrili prijedloge budućih aktivnosti. Mjesto sastanka je mjesni odbor u Remetincu, a godišnja članarina za novi Klub umirovljenika iznosi 10 eura.

kreativni u mirovini
Projekt Kreativni u mirovini: 'Sudjelovanjem na radionicama umirovljenici stječu nova znanja i vještine'

Jedan projekt završava, a novi Klub umirovljenika se otvara

Udruga Inkubator sreće je nastala 2015. godine u želji da se napravi jedinstveno mjesto za osobni razvoj, a nositelj je i projekta ‘(RE)kreativci za seniore’ koji je nastao u partnerstvu s Centrom za kulturu Novi Zagreb, Centrom Anzip i Nacionalnim savezom Treća dob, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond. Ovaj projekt, kao što mu samo ime kaže, vodi brigu o umirovljenicima i pruža im mogućnost za sudjelovanje u različitim aktivnostima.

Ipak, on završava 19. listopada ove godine, a trenutno ne postoji otvoren novi natječaj ovoga tipa kojem je cilj pružanje socioemocionalne podrške za umirovljenike pa se zato i rodila ideja o Klubu umirovljenika. Također, odabran je Remetinec jer u ovom kvartu ne postoji aktivna Udruga umirovljenika.

– Klub je nastao shvaćanjem potrebe voditelja Udruge Inkubator sreće za pružanjem nekog tipa usluga umirovljenicima, jer se smatra da i nakon provedbe postoji neka moralna i ljudska odgovornost prema osobama koje su uključene u projekt i da ih se ne može nakon završetka projekta ostaviti samo tako, rekla nam je Danijela.

Umirovljenici sjede za velikim stolom i oslikavaju kamenčiće

Umirovljenici oslikavaju kamenčiće | foto: Klub umirovljenika, privatna arhiva

Umirovljenici su predložili aktivnosti

Ideja o osnivanju Kluba je predstavljena umirovljenicima, a oni su je odmah podržali. Već od samog početka se pokazalo koliko je važno mišljenje umirovljenika u ovom Klubu pa su mogli dati i svoje prijedloge o aktivnostima koje bi voljeli imati.

– Umirovljenici su se razveselili te su se organizirali i skupili ideje. Aktivnosti koje provode su kreativno oslikavanje i bojanje, heklanje, književni klub, šetnje, izleti i posjeti parkovima. Sve aktivnosti polako su u tijeku, rekla nam je predsjednica Udruge Inkubator sreće.

Neke aktivnosti su već i provedene, a članovi, odnosno umirovljenici su sami odredili iznos članarine koji iznosi 10 eura godišnje, a s ovim će se novcem financirati troškovi rada kluba.

– Iza naših dragih umirovljenika već je jedan odlazak u šetnju na Bundek, besplatno razgledavanje grada Zagreba s vodičem, radionica izrade Uskršnjih jaja te radionica heklanja.

Poznato je mjesto i vrijeme sastanka

Mjesto sastanka Kluba umirovljenika je mjesni odbor u Remetincu, a umirovljenici se sastaju svaku prvu i treću srijedu, ali i svaki drugi i četvrti četvrtak u mjesecu od 18 do 20 sati. Klub trenutno broji 21 člana.

– Umirovljenici su s ovakvim načinom otvaranja kluba jako zadovoljni jer mogu sami unutar njega kreirati programe, radionice i ono što njih zanima uz podršku vodstva Udruge Inkubator sreće, rekla nam je Danijela Medaković.

Osim klubova umirovljenika, osobe starije životne dobi mogu uživati i na radionicama koje organizira Radna udruga kreativnosti, a o čijem smo projektu ‘Kreativni u mirovini’ pisali u ovom tekstu.

Umirovljenici stoje i poziraju za vrijeme obilaska grada
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap