Otišao je Đorđe Balašević, komu ćemo sada na binu bacati plišane zečeve?

Tatjana Pacek
19. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Liječio se u bolnici od upale pluća. Izgledalo je kao da ide na bolje, međutim kantautoru se naglo pogoršalo i liječnici ga nisu mogli spasiti. Napustio nas je najveći pjesnik ovih prostora.

Koncert Srebra decembra u zagrebačkoj Areni (screenshot Youtube)

Napustio nas je i Đorđe Balašević (68). Čuveni kantautor ovih prostora prije tri dana bio je primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća. Govorili su da je dobro, da se šali s medicinskim osobljem i da će skoro kući. Tim više je ova vijest šokirala regiju.

Balašević je imao vojsku obožavatelja u Hrvatskoj. Kad su mu 2019. ugradili četiri stenta, bilo je upitno hoće li održati dogovorene koncerte u Osijeku i Zagrebu. Tim više što su netom prije otkazali njegov koncert u Kragujevcu. Đorđe svoju publiku nije razočarao.

– Nisam više stand up komičar. Sada sam stent up komičar. Što bi rek’o onaj u filmu: ‘Al’ su me popravili!’ – šalio se glazbenik na tom koncertu u Osijeku.

Uslijedio je božićni spektakl u Areni. Plišani zečevi letjeli su na pozornicu, dupkom popunjena Arena pjevala je sve njegove stihove. Tri sata publika je disala s njim.

Skladni brak trajao je više od 40 godina

– Svatko vjerojatno doživi dan kad shvati da su svi stihovi napisani, al’ ja sam vam došao reći: ‘Taj dan još nije došao’. Nije gotovo dok debeli ne otpjeva što ima. Inače su za vrijeme Božića tradicionalni snijeg, Bog i dobri ljudi. Snijega nema, dobrih ljudi isto nedostaje, ali se nadam da je Slavljenik s nama kao što je inače bio – rekao je Balašević na početku koncerta.

Zagrepčani se danas s tugom sjećaju tog nastupa, jednog od posljednjih u njegovoj velikoj karijeri. Kantautor je tad usporio s tempom i pazio na svoj život. hranio se zdravo, ostavio se čašice vina, puno je šetao. Smisao za humor nije ga napustio.

– Rekli su mi da ću moći trčati, no ja ne vjerujem u to. Nemojte me pitati jesam li dobro, jer neću više nikad biti dobro zato što imam 100 godina. No nadam se da ću moći nastaviti tamo gdje smo stali i da još neko vrijeme neću dobiti ulicu u Novom Sadu – šalio se tad Balašević.

Desetak dana unazad liječio se kod kuće od simptoma upale pluća. Ni u najgoroj mori nitko nije mogao naslutiti da će završiti kobno. Unatoč optimizmu liječnika, Đorđe više nije s nama. Naglo mu se pogoršalo i, kako su rekli liječnici, nije mu bilo spasa. Za sobom je ostavio ožalošćenu suprugu Oliveru, troje djece i unuku.

Protivio se ratu i bio na crnoj listi

Balašević je više od 40 godina bio u skladnom braku s Oliverom. Posvetio joj je i pjesmu “Provincijalka” u kojoj je opisao kako se zaljubio u djevojku iz Zrenjanina. Zaprosio ju je preko telefona te su se vjenčali kada se Đorđe vratio iz vojske, šest mjeseci nakon što se rodila njihova druga kći Jovana.

 

Koncert Srebra decembra u zagrebačkoj Areni (screenshot Youtube)

Proslavio se pjesmom “U razdeljak te ljubim” koji je prodan u 180.000 primjeraka, pa potom snimio i “Panonskog mornara”. S grupom “Rani mraz” izveo je dvije najpopularnije pjesme poput “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”. Za vrijeme rata Domovinskog rata objavio je album “Jedan od onih života” s pjesmama zbog kojih biva prešutno zabranjen na većini radio stanica.

Balašević je od početka rata imao antiratni i pacifistički stav, koji je promicao u brojnim pjesmama, koncertima, govorima i intervjuima. Nekoliko godina prije rata, 1987. s dječjim je zborom pjevao “Samo da rata ne bude” koja danas simbolizira himnu antiratnih stavova. U pjesmi “Krivi smo mi” progovorio je o besmislu rata, i o tome kako smo mi, narodi bivše zemlje dopustili sve te strahote i pokolje, ne pokazujući ni bunt ni nezadovoljstvo. A pjesmu “Čovek sa mesecom u očima” posvetio je gradu heroju – Vukovaru. Pjesmu mnogi smatraju najljepšom pjesmom o ratnom Vukovaru ikada napisanom.

Otišao je Đorđe Balašević, komu ćemo sada na binu bacati plišane zečeve?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap