Osobe s invaliditetom moći će u mirovinu prema povoljnijim uvjetima!

Jasmina Grgurić
24. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnici u utorak su podržali raspravu o izmjenama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem. Time se priznaje pravo na beneficirani radni staž i sniženje dobne granice za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu i osobama s invaliditetom bez obzira na vrstu mirovinskog osiguranja.

Ilustracija: Pixabay

Osobe s invaliditetom koje rade moći će u mirovinu po povoljnijim uvjetima. Njima će se priznati beneficirani radni staž i sniziti dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu, i to bez obzira po kojoj osnovi uplaćuju doprinose. Rezultat je to predloženih izmjena Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem koje su podržali u utorak i vladajući i oporbeni saborski zastupnici.

Vrijedi i za samostalne obveznike uplate doprinosa

Tako se osobama s invaliditetom propisuje i dodatni uvjet za samostalne obveznike uplate doprinosa za ostvarivanje prava na računanje staža osiguranja s povećanim trajanjem i snižavanje dobne granice za priznanje prava na starosnu mirovinu.

Predlaže se svojevrsna pozitivna diskriminacija osoba s invaliditetom, s obzirom da temelj za priznavanje staža osiguranja s povećanim trajanjem i sniženje dobne granice za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu kod ove kategorije osoba nije rad na štetnim i za zdravlje opasnim poslovima, nego zdravstveno stanje osoba s invaliditetom.

Obuhvaćene razne djelatnosti u kojima rade

Invalidi rada: "Država o nama mora skrbiti i u trećoj životnoj dobi!"

Dakle, već postojeće beneficije sada će se odnositi i na osobe s invaliditetom. Prava iz Zakona ubuduće će moći ostvariti i u slučaju kada se stručno osposobljavaju prema posebnim propisima, u slučaju kada su osigurane temeljem statusa njegovatelja ratnog vojnog invalida, ili roditelja njegovatelja, ili roditelja koji obavlja roditeljske dužnosti u prvoj godini života djeteta, ili kada koriste naknadu zbog privremene nesposobnosti za rad prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, nakon prestanka zaposlenja ili kada obavljaju profesionalnu rehabilitaciju, dakle neovisno o osnovi osiguranja, navodi T portal.

Isto vrijedi i u slučaju kada su samozaposlene, primjerice obavljaju obrt, ili su trgovci pojedinci, vrhunski sportaši, kada obavljaju samostalnu djelatnost poljoprivrede ili šumarstva, ili samostalno obavljaju profesionalnu djelatnost, kada obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje, kada su članovi uprave, vjerski službenici i u drugim slučajevima, neovisno o osnovi njihovog osiguranja.

Osobe s invaliditetom moći će u mirovinu prema povoljnijim uvjetima!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap