Osnovna mirovina spasit će umirovljenike koji nemaju ni za kavu

Jasmina Grgurić
15. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Nema samo Hrvatska umirovljenike koji su cijeli život radili, a onda od mirovine nemaju ni za odlazak na kavu. Istu sudbinu dijele i njemački umirovljenici. No, njihova se država pobrinula da im i trostruko više dodaje kroz sustav socijalne pomoći. Ubuduće će to isto činiti kroz podizanje osnovne mirovine.

Ilustracija: Unsplash

Umirovljeniku Hansu Rudolf W. (77) nezamislivo je bilo da jednoga dana neće moći otići u kafić, jer će to za njega predstavljati preveliki trošak. Sjesti, popiti kavu i pojesti kolač upravo je ono što mu najviše nedostaje, ali si od malene njemačke mirovine to priuštiti ne može. Vrijeme stoga najviše provodi kod kuće sa suprugom.

Na prvi pogled, njih dvoje žive poput ostalih umirovljenika, u malom stanu s čipkastim zavjesama i kariranim presvlakama. No, razliku se po tomu što su im mirovine puno manje. Kada pokriju osnovne troškove, režije, hranu i osiguranja, ne ostaje im mnogo.

Malo jedu pa tako uspiju skrpati kraj s krajem

“Moja supruga je imala jednu operaciju na glavi i više ne jede toliko kao ranije. A i ja sam imao neke operacije i sada manje jedem. Tako uspijevamo sastaviti kraj s kajem” – potresno je za Deutsche Welle posvjedočio 77-godišnji Hans.

Njemačka uvodi dodatak na mirovine manje od 9.300 kuna!

Njegova mirovina iznosi 335 eura, iako je cijeli život radio do svoje 65. godine na poslovima u banci te kao taksist i domar. Trećina je to otprilike iznosa granice siromaštva u Njemačkoj. No, razliku između stvarnog iznosa mirovine i gotovo tri puta veće minimalne socijalne pomoći pokriva mu država. Taj mehanizam dostupan je svim građanima. Tako ured za socijalnu skrb plaća najamninu za dvosobni stan bračnog para W. Uz to njih dvoje dobiva još i 600 eura za plaćanje režija, prije svega struje i grijanja.

Oni nisu jedini i prema procjenama u istoj situaciji je oko 17 posto umirovljenika. Upravo zbog njih Njemačka je prošli tjedan odlučila uvesti osnovnu mirovinu. Nju će od 2021. godine dobivati svatko tko je najmanje 35 godina redovno uplaćivao doprinose.

Neugodno mu je kada kaže da prima socijalnu pomoć

Na primjeru Hansa, on će na ovaj način dobiti više od socijalnog minimuma, što znači da će mu nešto novca sada ipak ostati. A neće više morati ići ni u ured za socijalnu skrb, jer razlika koja je bila socijalna pomoć sada će biti sastavni dio mirovine, što je ogromna razlika za osjećaj dostojanstva u starosti. Suprugu će onda moći i – izvesti u grad.

 “Ne sramim se što dobivam temeljno osiguranje, ali ipak je to malo neugodno kada kažem da dobivam socijalnu pomoć” – pojasnio je Hans koji za razliku od mnogih vršnjaka barem ne mora u pučku kuhinju. Ali, kada mu treba nešto od odjeće ili stvari za kuću koje ne može sam kupiti, obrati se humanitarnim organizacijama.

Osnovna mirovina spasit će umirovljenike koji nemaju ni za kavu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap