Osnovana udruga građana koja cilja zastupati interese osiguranika u II. mirovinskom stupu

Josip Mihaljević
6. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Sutra će se u prostorima Hrvatske udruge poslodavaca predstaviti nedavno osnovana Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova. Predsjednik je ekonomski analitičar Andrej Grubišić. Kako doznajemo, radi se o udruzi građana koja će zastupati interese građana ulagatelja u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima (II. i III. mirovinski stup).

Andrej Grubišić (Snimak zaslona/N1/Youtube)

U Hrvatskoj je nedavno osnovana Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, a sutra će se u 11:30 sati predstaviti javnosti u prostorima Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu. Kako smo doznali, cilj Udruge bit će zastupanje interesa hrvatskih građana koji ulažu u obvezne i dobrovoljne mirovinske fondove i aktivno zagovaranje interesa osiguranika.

Predsjednik udruge bit će ekonomski analitičar Andrej Grubišić,  izvršna direktorica Manuela Ćelić Marušić, a na predstavljanju će govoriti i ekonomistica Vedrana Pribičević.

Trenutačna situacije ne ulijeva povjerenje u “sretne i bezbrižne penzionerske dane”

Evo što su poručili iz udruge:

“Svi mi zajedno svjesni smo da radno aktivno stanovništvo, kojeg je na žalost u Republici Hrvatskoj sve manje, trenutno financira mirovine sadašnjih umirovljenika kroz sustav generacijske solidarnosti, dok negativni demografski trendovi, iseljavanje, nedovoljna zaposlenost ne ulijevaju povjerenje u održivost ovakvog funkcioniranja mirovinskog sustava i moguće “sretne i bezbrižne penzionerske dane”.

U drugom stupu mirovinskog osiguranja sredstva se nalaze na osobnim računima, no i ovdje je zbog ograničenosti samih fondova, uplitanja države i nemogućnosti bilo kakvog nadzora i utjecaja ulagatelja sredstava na rad fondova, kao i postojećih mogućnosti raspolaganja novcem iz 2. stupa pitanje je li taj 2. stup zaista individualna štednja ili je u odnosu na 1. stup samo “prelijevanje iz šupljeg u prazno?”, osobito uz česte zahtjeve za njegovim ukidanjem.

Vjerujući u mogućnost osiguranja bolje perspektive za sve hrvatske građane i buduće penzionere, ali i hrvatsko gospodarstvo u cijelosti, kao i prilike koje je proaktivnim djelovanjem moguće otvoriti, s posebnim vas zadovoljstvom pozivamo na predstavljanje nedavno osnovane Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.”

Osnovana udruga građana koja cilja zastupati interese osiguranika u II. mirovinskom stupu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap