Osijek među deset najboljih gradova za umirovljenike, ali ne za Hrvate

Josip Mihaljević
17. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Njemački portal Focus svake godine slaže liste najboljih gradova za uživanje u mirovini, a ove godine je na popisu i naš Osijek. Najveća mana, pišu Nijemci, je loš zdravstveni sustav, ali je zato najam 75 posto jeftiniji nego u Berlinu.

osijek

Foto: Osijek | Unsplash

Njemački portal Focus.de donosi listu deset najboljih gradova za uživanje u mirovini, a ove godine su na desetom mjestu smjestili i naš Osijek. Kažu da su provjerili 575 gradova diljem svijeta, a napisali su analizu za prvih deset. Četvrt milijuna njemačkih umirovljenika danas živi izvan države, a ta se brojka sigurno i polako kontinuirano povećava. Gdje god živjeli, njemački mirovinski sustav se obvezuje na isplatu punog iznosa mirovine, barem u zemljama EU.

Faktori po kojima su birali gradove su razni, od prosječne cijene najma (u usporedbi s Berlinom), drugim životnim troškovima, zdravstvenoj skrbi, klimi i koliko se lagodno može živjeti. Gradovi su mogli osvojiti maksimalnih 100 bodova, a Osijek je na desetom mjestu sa 76 bodova.

Kao glavnu manu navode loš zdravstveni sustav

Grad na Dravi u blizini ima park prirode Kopački rit, a Nijemci pišu kako je prednost što Slavonija ima solidnu kulturu proizvodnje vina. Stotinjak tisuća stanovnika i bogata povijest s Nijemcima su također prednosti, kao i činjenica da se 904 kilometra do Frankfurta može doći već za sat i pol vremena letom.

luxembourg
Ovo su najbolje države za uživanje u mirovini: Finska prva, a ni Hrvatska nije loša

“Osijek je jedan od deset najboljih gradova u svijetu u kategoriji transporta, a također ima odlične rezultate u smislu razine kriminala i zagađenosti zraka. Najveća mana im je dostupnost zdravstvene skrbi. Cijene osnovnih namirnica su za trećinu manje nego u Berlinu, ali zato na najmu u usporedbi s glavnim njemačkim gradom možete uštedjeti čak 75 posto novca”, piše Focus.de.

Slijede rumunjska Timisoara, bugarsko Veliko Tarnovo, portugalska Coimbra, brazilska Sorocaba, Cuenca u Ekvadoru, Qingdao u Kini, a treće i drugo mjesto idu Mangaloru u Indiji i Anataliji u Turskoj.

Za najbolji grad izabrali – Trebinje!

Možda će vas iznenaditi pobjednik ove  liste, a to je Trebinje na jugu BiH.

trgovina za umirovljenike
U susjednoj državi otvorena trgovina za umirovljenike po principu 'što manja mirovina - to veći popust'

“Grad na samom jugu Bosne i Hercegovine blizu je moru i samo 30 tisuća stanovnika živi tamo. Radi se o daleko najmanjem gradu na ovoj listi. Grad je povijesno zanimljiv – imaju katoličku katedralu, pravoslavni manastir i džamiju što poprilično dobro sažima povijest BiH.

Trebinje je na prvom mjestu jer prednjači u čak tri naše kategorije. Sustav javnog prijevoza iznenađujuće je ugodan, zrak je čist i nema kriminala. Klima je mediteranska, a mjesečni troškovi života su čak 70 posto jeftiniji nego u Berlinu. Jedina mana im je relativno slaba zdravstvena skrb”, zaključuje portal Focus.de.

Osijek među deset najboljih gradova za umirovljenike, ali ne za Hrvate
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap